Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.29
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2395.3
  • BIST
    10326.79
  • BTC
    62222.04$

Fatma Kaynar Gençay

15 December 2022, Thursday 11:42

Manisa’ya özgü kahvenin cilvelisi

Merhaba bu yazı benim ilk köşem olma niteliği taşıyor. Tanışmalarda, toplanmalarda hep kahve içilir, bu yüzden bende okuyucularım ile karşılıklı kahve tüketemeyeceğimiz için biraz Türk kahvesinden bahsedip Manisa'nın meşhur cilveli kahvesinin yapılışını anlatmak istedim.

 Kahve, Yemen'den Osmanlı sarayına getirildi. Yaklaşık 480 yıl önce Yemen Valisi Özdemir paşa, kahve çekirdeklerini İstanbul'a getirdi. Ve ilk Türk kahvesi tohumları Taht-ul kale de atıldı. Türk kahvesi Eminönü Taht-ul kale de bir sokağa adını verdi; Tahmis sokak. Türkler bu sayede kahve ile tanışmış oldular.

 Manisa yöresine ait cilveli kahve ise eski dönemlerde şehzadeler için özel olarak hazırlanan bir kahveymiş ancak bu enfes görünümlü kahve şöhretini gelinlik kizlar ile kazanmıştır. Gelinlik kızlar, eve gelen görücülere kahveyi hazırlayarak ikram ederler ve ortamda bulunanlara bu kahvenin hazırlanış şekli ile üstü örtülü bir mesaj vermeye çalışırlarmış. Dilerseniz şimdi bu kahvenin yapılışına geçelim.

Cilveli kahve ( 2 kişilik)

Malzemeler:

2 tatlı kaşığı Türk kahvesi

3 adet küp şeker (isteğe bağlı)

2 fincan soğuk su

2 tatlı kaşığı çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem.

Yapılışı:

Bakır cezve içerisine Türk kahvesi, su ve şekeri ekleyip karıştırın. Ardından ocağa cezveyi koyup yavaş yavaş karıştırarak pişirin. Ocaktan almadan önce köpüğünden kaşıkla alarak fincanlara dağıtın. Ardından cezveyi ocaktan alıp kahveyi yavaş yavaş fincanın kenarından dökerek fincanları doldurun. Sonra kahvenin köpüğünün üzerine çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem dökün.

Püf noktası: Bademinizin kahvenin içerisine batmaması için çifte kavrulmuş olması şart. Badem yerine fındık, fıstık ve cevizde kullanabilirsiniz. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun. Bir sonraki tarifim de görüşmek dileğiyle hoşçakalın. ?

Beni İnstagram hesabımdan takip edebilirsiniz: @yemekkaynar

WhatsApp Image 2022-12-14 at 13.18.11 (1)

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.