Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.29
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2404.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61544.177$

Fatura pansumanı vatandaşa çare olmadı

05 February 2022, Saturday 17:53

1 Ocak 2022 tarihi itibariyle elektrik ve doğalgaza gelen fiyat artışı sonrasında faturaların 2 kat arttığını gören vatandaşlar tepkilerini dile getirmeye başladı. Bu yıl en çok dikkat çeken ise elektrik faturaları oldu.

Yeni sistemle birlikte elektrik faturaları iki tarifeye ayrılırken, elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 arası zam yapıldı. Sisteme göre 150 kilovatsaatlik tüketim kritik sınır olarak belirlendi. Zamma sadece yüzde 50 oranında maruz kalmak için ayda 150 kilovatsaatten az tüketmek gerekiyordu.

Emeklilere 700 liralara dayanan, esnafa ise on binlerce lira gelen faturalar en çok tepki gösterilen konulardan oldu. Vatandaşların da geçen yıla oranla 2-3 kat artan faturalar karşında şikayetçi olmaları sonrası kısa bir süre önce Cumhurbaşkanlığı Kabinesi elektrik faturalarında kısmi pansuman sağlayacak bir karar aldı. Toplantı sonrası kararı açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kademeli faturalarda 150 kilovattan sonra devreye giren yüzde 120’lik zammın 1 Şubat itibariyle 210 kilovat üzerindeki tüketim için geçerli olacağını duyurdu.

Her defasında zamların makul seviyelere çekilmesini dile getiren vatandaşlar ise bu kararı olumlu karşılamadı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu seviyeyi 210’a çıkarması doğru bir karar olsa da zam oranının değişmemesi vatandaşta hayal kırıklığına yol açtı.

Tüm dünyada enerji tüketimine gelen zamlar herkes tarafından biliniyor. Fakat Türkiye’deki hayat pahalılığının üzerine bu faturaların gelmesi tepkilerin odağında oldu. Enflasyonun yüksekliği ve akaryakıt fiyatlarının her geçen artması diğer başka bir konu.

Fakat ülkemizde bu hayat pahalığının yanı sıra kış döneminde bir de doğalgaz faturası yine yüksek miktarlarda hanelere ulaşıyor.

Vatandaş maaşının çoğunu faturalara vermek istemiyor. Böyle giderse tepkiler durmayacak daha da çoğalacak gibi gözüküyor.

Yeni ekonomi modeliyle ilerleyen hükümetin bu amaç doğrultusunda vatandaşa bu sancıyı hissettirmeyecek hamleler yapması gerekiyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.