Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2402.8
  • BIST
    10258.86
  • BTC
    62389.01$

FİBROMİYALJİDE TIBBİ BESLENME

28 February 2022, Monday 09:23

Yaygın olarak hissedilen kas ve iskelet sistemi ağrıları, bazı bölgelerde hassasiyet, uyku bozukluğu, kronik yorgunluk, bilişsel fonksiyon bozukluğu,  azalmış ağrı eşiği ve depresif ataklar gibi birçok şikayeti beraberinde getiren eklem dışı romatizmal bir hastalık olan fibromiyalji, hastaların yaşam kalitesini önemli derecede etkiler. Hastalarda tedaviye yönelik geliştrilen bazı yöntemler; aerobik egzersizler, bilişsel davranışçı terapi, akapunktur, antidepresan kullanımı ve beslenme değişikliğidir.

Fibromiyaljinin tıbbi beslenme tedavisinde temel amaç ; fibrotik ağrıları azaltmak, hastalık semptomlarını yavaşlatmak, hareket kabiliyetini arttırarak yaşam kalitesini yükseltmektir.Sağlıklı ve dengeli beslenme fiziksel sağlığı etkileyen en önemli faktördür.Yetersiz ve dengesiz beslenme bağırsak aktivitesinin bozulmasına, hücreler içinde toksik maddelerin  artmasına ve hücre ölümlerine yol açmaktadır.Toksik maddeler kas fibrilleri ve bağ dokusunda birikerek ağrı ve rahatsızlığa neden olmaktadır.Bu nedenle fibromiyalji hastalarının sağlıklı beslenmesi çok önemlidir.

Beslenmenin fibromiyalji üzerindeki etkisini gösteren birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalara göre vegan diyetlerinin fibromiyaljide ağrıları azalttığını, uyku kalitesini  ve eklem sertliğini iyileştirdiğini ortaya koymuştur. Ancak uzun dönem uygulanan vegan diyetlerinde bazı besin ögesi (B12, Fe, EPA) yetersizlikleri gözlemlenmektedir. Besin hassasiyeti kişiden kişiye değiştiği için kaçınılması gereken besinler de çeşitlidir. Hastaların bir kısmı glutene, bir kısmı süt ürünlerine, bir kısmı da soya, mısır, aspartam ve monosodyumglutamat gibi bazı koruyucular ve tatlandırıcılara karşı hassasiyet gösterirler.

Fiziksel aktivitelerinin azalması nedeniyle FM’li hastalarda erken dönemde osteoporoz  gelişme riski bulunmaktadır. Bu riski azaltmak  için süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, pekmez gibi kalsiyumdan zengin besinler tüketilmelidir. Bununla birlikte taze sebze ve meyveler kalsiyum atımının azalmasına  yardımcı olan magnezyum ve potasyum gibi elzem mineralleri   içerdikleri için  günlük beslenmenin içerisinde yeteri kadar yer almalıdır.

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra Omega-3 yağ asidi gibi yüksek seviyeli vitamin destekleri fibromiyalji hastalarına  yararlı olmaktadır. Balık yağı, keten tohumu, ceviz, bazı zenginleştirilmiş tahıllar ve yumurtada bulunana omega-3 yağ asidi iltihaplanmaya karşı etkisi olduğu bilinene iyi yağlardandır.

Sonuç olarak fibromiyalji hastalarının sağlıklı beslenme kurallarına azami özen göstermesi hastalık semptomlarını azaltmakta ve yaşam kalitelerini yükseltir. Genel olarak paketlenmiş hazır besinlerden kaçınmak, taze sebze ve meyve tüketimine özen göstermek, tatlandırıcılar yerine doğal olan bal veya pekmezi tercih etmek, sebzelerin besin ögeleri içeriğini azaltmayı önlemek için pişirme işlemini su eklemeden kendi buharı ile pişirmeye özen göstermek, aşırı tuz tüketiminden kaçınmak, kafein , çikolata ve kolalı içecekleren uzak durmak, yeteri kadar su içmemin yanı sıra bedeninize uygun fiziksel aktivite yapmak fibromiyalji ile baş etmenizde işinizi kolaylaştırarak yaşam konforunuzu arttırır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.