Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2402.6
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62520.24$

Fitoterapi Nedir?

02 February 2022, Wednesday 14:10

Fitoterapi ;phytos=bitki, theraphy=terapi  kelimelerinden oluşan ,hastalıklardan korunmak ve  tedaviyi desteklemek amacı ile
•    Tıbbi etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış bitkileri, 
•    Bitkilerin etkin maddelerini taşıyan kısımlarından elde edilmiş doğal ürünleri,
•    Bitkisel ürünlerden hazırlanmış farmasötik formlar (tablet, kapsül,vb.)
 kullanılarak  yapılan uygulamalardır.
Dünya üzerinde bulunan yaklaşık 1.000.000 bitki türünden 20.000’inin tıbbi amaçla kullanıldığı bilinmektedir.Türkiye’de yetişmekte olan 9.000 kadar bitki türünden yalnızca 500 kadarı tedavide kullanılmaktadır. Günümüzde kullanılan ilaçların %25’i bitkisel kökenlidir. (Haşhaştan elde edilen morfin, söğüt kabuğundan elde edilen asetil salisilik asit gibi...) 
Aslında sağlığı koruma ve zinde yaşama amacıyla bitkilerden yararlanma insanlığın ilk tarihlerine kadar uzanmaktadır. Çin tıbbı bitkileri, tıbbi amaçla kullanılan kayıtlı ilk bitkilerdendir, kayıtları MÖ 2700 yıllarına kadar dayanmaktadır. Yine ilk yazılı belge olan M.Ö. 3000 yıllarına ait Ninova tabletleri, Mezopotamya'da kurulan Sümer, Akat, Asur medeniyetlerinde bitkisel ve hayvansal ilaçlarla tedavilerin mevcut olduğunu kanıtlamaktadır. 
Modern tıbbın temeli olarak kabul edilen Hipokrat, kitaplarında 400’e yakın bitkisel ürünü anlatmıştır. İslam uygarlığı döneminde, şifalı bitkileri anlatan kitaplar yazan Ebu Seyhan, İbn-i Sina ve Al Gafini bilimsel konularda önemli eserler vermişlerdir. Cumhuriyet Dönemi’nde de bitkisel tedaviyle ilgili, halk tıbbı (tıbbi folklor) araştırmaları yapılmıştır.
Günümüzde fitoterapi eczacılığın Farmakognozi ana bilim dalınca ele alınır. Geçmişteki fitoterapi uygulamaları ile günümüz arasında en büyük fark artık bitkilerin bütünüyle değil, faydalı parçalarının tedavi amacıyla kullanılmasıdır. Örneğin eskiden bir bitkinin uçucu yağından faydalanmak için onun çayı yapılıp içilirken şimdi o bitkideki uçucu yağ ekstre edilerek tek başına kullanılmaktadır. Bu da bitkinin diğer faydasız ancak yan etkileri de olabilen bölümlerinden hastayı uzak tutmayı sağlamaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi bitkilerin faydalı kısımları olduğu gibi sağlık üzerine doğrudan yada kullanılan başka bir ilaç etkileşimi yoluyla ciddi zararları olabilmektedir. Yüksek tansiyonu olan bir hastanın tansiyonu tetikleyebilecek veya çok düşürecek, bebek bekleyen bir anne adayının düşük yapmasına sebebiyet verecek,küçük bir yaralanmadan dolayı kanamanın durmamasıyla oluşabilecek tehlikeleri olan bilinçsizce kullanılan bitki çayları,kürleri vs. ancak fitoterapi yöntemi konusunda eğitim almış sağlık personelleri tavsiyesi ve kontrolü altında kullanıldığında yarar sağlayabilmektedir.Her konuda olduğu gibi fitoterapide de bilinçli olmak sağlığımızı etkileyecek   olası zararlardan bizi koruyacaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.