Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.29
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2395.3
  • BIST
    10326.79
  • BTC
    62222.04$

FİZİKSEL  AKTİVİTE  İŞ HAYATINIZI VE SAĞLIĞINIZI NASIL ETKİLER? 

07 March 2022, Monday 12:59

Günümüzde fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması, fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması ve giderek daha hareketsiz bir yaşamın benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biridir. Toplumumuzda fiziksel aktivitenin , “spor”  kelimesi ile eşanlamlı olduğu sanılır ve birbirinin yerine kullanılır. Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Spor aktivitelerinin yanısıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir. 

Fiziksel aktivite ve egzersiz; koruyucu sağlık yaklaşımının bir aracı olarak  sağlığımızı  geliştiren, gelişmiş durumunu devam ettiren, yorgunluğa ve hastalıklara karşı direncini arttıran hareketlerin toplamıdır. Kalp-damar fonksiyonlarının ve solunumun geliştirilmesi, 

  • Koroner damar hastalığı risk faktörlerinin önlenmesi, 

  • Diabetin önlenmesi, 

  • Sağlıklı kemik, kas ve eklem yapısının oluşturulması ve devam ettirilmesi, 

  • Kilo kontrolü, 

  • Anksiyete ve depresyonun azaltılması, 

  • Kendini iyi hissetme, iyi olma halinin arttırılması, 

  • İş aktivitelerindeki performansın kazandırılması ve arttırılması isteniyorsa  fiziksel aktivite hayatın bir bölümünde mutlaka yer almalıdır. 

Son yıllarda iş kaynaklı aşırı yüklenme ile oluşan kas-iskelet sistemi yaralanmalarına sık rastlanmaktadır. Tekrarlı hareketler, uzun süreli statik çalışma pozisyonları, güç harcanması gereken işler, ergonomik olmayan çalışma koşulları fiziksel stres yaratır. Ayrıca iş yaşamının getirdiği zaman yetersizliği, kontrol edilemeyen faktörler, arka plandaki dikkat dağıtıcı unsurlar, genel belirsizlikler, kişiler arası as-üst ilişkileri gibi pek çok etken psikolojik stres oluşturur. 

EGZERSİZ  İSE  FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK STRESLE BAŞETMEDE ÇOK ÖNEMLİ BİR ROL OYNAR. Egzersiz vücutta bir çok biyokimyasal değişikliğe neden olur. Egzersiz sırasında norepinefrin maddesinin kan plazmasındaki düzeyi artar. Bu madde, depresyon semptomlarının azaltılmasına yardımcı olur. Egzersiz ayrıca beyinde endorfin seviyesini arttırır. Bu vücudun doğal morfin benzeri ağrı kesici ve mutluluk maddesidir. Dolayısıyla kendinizi iyi hissetmenizi  sağlayarak özel yaşam  ve  iş hayatınızdaki olumsuzlukları ekarte edip motive şekilde gününüze devam etmenizi sağlar. Bununla birlikte iş hayatınaki olumsuz koşulların neden olduğu  kas iskelet sistemi bozukluklarının (bel- boyun ağrıları gibi) gün içerisinde yapacağınız düzenli egzersizlerle önüne geçebilirsiniz. Ağrısız ve şikayetsiz bir iş hayatı konsanstrasyonunuzu   sağlayarak  başarılarınızı daha da  arttırır. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.