Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    34.90
  • ALTIN
    2396.8
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61133$

Gastroenterit    Nedir?

12 September 2022, Monday 10:09

 

“Gastroenterit” çok yaygın görülen ishal ve kusmayla kendini gösteren hastalığa verilen addır. Özellikle   yaz aylarında sık rastladığımız gastroenterite bakteriler veya virüsler neden olur. Genel olarak her yaş grubundan insanı etkileyebilen gastroenteritten   küçük yaşlardaki çocuklar daha çok etkilenir. Çocuğu olan anne babalar  rotavirüs adını mutlaka duymuşlardır. İşte çocuklarda gastroenterite neden olan   genellikle  bu virüsdur. Yetişkinlerde   durum farklı olarak daha çok  ya norovirüs  ya da bakteri bulaş olan bir besin tüketilmesi sonucu oluşur. Bunlarla birlikte parazitler, kimyasallar, bakteri toksinleri  ve bazı ilaç tedavileri de gastroenterite neden olabilir.

Gastroenteritin  iyileşmesi  ne kadar sürer? Bulaşıcı mıdır? Gerekyetişkinlerde gerekse çocuklarda gastroenteritin  iyileşme  süresi  genellikle bir haftayı bulur. Şiddetli karın ağrılarının, mide bulantılarının ve şişkinliklerinin, iştah  kayıplarının, yaygın vücut ağrılarının, halsizlik ve yoğun ishallerin olduğu bu süreç biraz yıpratıcı olabilir. Bu süreçte bolca istirahat ve gözetim altında olmak önemlidir. Gastroenterit el teması ile  kolayca   bulaşabilen  bir hastalık olduğu için bu dönemde kişisel hijyene ve diğer aile bireyleri ya da arkadaş ortamına mesafeli olmaya özen göstermek bulaşma riskine karşılık alınacak en iyi  tedbirlendendir.

Gastroenterit    tedavisinde genellikle viral olduğu ve antibiyotiklerin etki etmeyeceği için  ilaç tedavisi uygulanmaz. Bu dönemde su kaybı olmaması için tüketildikten sonra kusma ve dışkılama   ile  dışarı çıkarılsa bile  yoğun  sıvı alınmalıdır. Bu vücutta elektrolit dengesinin bozulmaması adına çok önemlidir. Mineral alımını desteklemek için doğalmaden suyu tüketilmelidir. Mide bulantılarınız çoksa baskılayıcı tabletler kullanıp besin ve sıvı alımı sürdürülmeye  çalışılmalıdır. Yağlı olmayan  tost, kraker, pirinçle yapılan prinç lapası, yağsız/ az yağlı pirinç çorbası, yayla çorbası gibi besinler, peynirli/yoğutlu makarna, haşlanmış patates ve tavuk gibi yumuşak ve sindirimi kolay besinleri tüketilmelidir. Probiyotik olması nedeniyle, yoğurt, tuzlu ayran veya kefir tüketimiyle de bağırsaklar desteklenmelidir. Meyvelerden muz, şeftali,ekşi elma ve şeftali suyu ishalin hızını kesmesinde yardımcı olacaktır.

Bolca istirahat edip  bolca sıvı tüketerek, yumurta,şekerli besinler,yağlı (krema, çikolata, mayonez, kızartmalar) ve yüksek lifli kepekli ekmek, kurubaklagiller, bulgur, sebze ve meyveler, salata gibi besinlerden uzak durmanız gereken gastroenterit  döneminde doktorunuz tavsiyeetmediği sürece herhangi bir tıbbi ilaç kullanmamalıdır. Bu  hem midenizi korumak hem de başka semptomların oluşumunu engelleyebilmek için  önemlidir.

Sağlık ve şifa ile kalın …

.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.