Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2416.4
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62463.58$

Gastronomi Turizmi ve Manisa

17 August 2022, Wednesday 13:55


            Borana, Sura, Kölle, Darp, Sinkonta, Pişirge, Çığırtma, Şevketi Bostan, Malatra, Genger, Büryan, Elbasan, Mangır Aşı, Tepit, Çalkalama, Lokul, Dığan Bezdirmesi, Mehmet Aşı, Fasulye Dizmesi, Dorak Aşı, Kapama, Topalak, Kula Göveci, Çekme Kebabı, Cevizli Kulak, Kabak Köftesi, Canfes Böreği, Tavuk Çullama, Sütleğen Boranisi, Fasulye Dizmesi, Yufka Aşı, Demirci Kebabı, Ateş Pidesi, Muhacir Böreği, Bintepe Tatlısı, Kaymacina, Üzüm Köftesi, Padişah Şekeri,  Tırtıl Saraylısı, Alca Aşı, Kazkanadı Tatlısı, Harman Aşı…
            Ege’nin zengin topraklarına sahip Manisa’nın geleneksel yemekleri ile giriş yapmak istedim. Eminim birçoğunu, hatta hepsini yeni duydunuz. Günümüz; kapitalizmin etkisiyle pek çok kültürel, geleneksel, manevi değerlerin yıkıcı etkisiyle karşılaşıyor ve sessizce şahit oluyoruz. Binlerce yıllık geçmişe sahip kentimizin zenginliklerinin yaşatılması, kuşaklara aktarılması, geliştirilmesi ve sahiplenilmesi; “Kültür” dediğimiz etkenin kent yaşamına, ekonomisine ve gelişimine katkısı yadsınamayacak kadar önemli olduğunu düşünüyorum.
            Son yıllarda adına “Gastronomi Turizmi” denilen bir turizm çeşidi ile karşılaşıyoruz. Ülkemizin özellikle doğu kentleri turizm destinasyonlarını çeşitlendirecek adımlar atarak, kentlerin tarihi, coğrafi, kültürel özelliklerinin yanında yemeklerini de pazarlıyorlar. Ziyaret edilen bölgenin yerel yemeklerinin hazırlanması, pişirilmesi, sunulması sonucu oluşan gastronomi; yöreye özgü ürünlerin tadılması, bu yörelerin farklılıklarının ortaya çıkarılması ve bu ürünlerin de bazı ziyaretçiler için ülke, bölge ve/ya turistik varış noktasının tercihinde önemli rol oynaması, destinasyonların tanıtılması açısından önemsenmektedir.
            Kent imajı ve markalaşma adımlarının günümüz kentlerinin turizm potansiyellerini artırdığı yönünde örnekler üzerinden giderek; Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Mardin, Bolu, Kapadokya ve Karadeniz bölgesi Gastronomi, gurme turlarının gözdesi haline gelmiştir. Bu bağlamda Gastronomi kültürel çekicilik boyutunda önemli bir yere sahiptir ayrıca destinasyonu özgün olma özelliği ile de fark yaratıcı bir pazarlama unsurudur.
         Türkiye Turizm Stratejisi(2023) ve Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planı(2007-2013), kentlerin markalaştırılması, bir devlet politikası olarak ele alınmıştır. Zengin kültürel ve doğal değerlere sahip kentlerimizin markalaştırılarak, turistler için bir çekim noktası haline getirilmesi amacıyla Adıyaman, Amasya, Bursa, Edirne, Gaziantep, Hatay, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Kars, Mardin, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon’da kültür turizmi canlandırılarak marka kültür kentlerinin oluşturulması amaçlanmıştır(T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2007, s.21-67).
         Söz konusu eylem planında sıralanan hedefler arasında “Şehirlerimizin zengin kültürel mirasını vurgulayan ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtım ve pazarlama yapılması sağlanacaktır” maddesi dikkat çekmektedir.
         Manisa’ya dönersek; Yerel yönetimler ve kültür kurumlarının Manisa için marka kültür kent çalışmalar yaptığını söylemek isterdim. Turizm destinasyonlarını sıraladığımızda Tarih Turizmi, Kültür Turizmi, Yemek Turizmi, Tarım Turizmi, Kent Turizmi, Doğa Turizmi, İnanç Turizmi ve Sağlık Turizmi konularında Manisa bu turizm alanlarının hangisinde başarılı olmuştur? Hangi alanda yerli ve yabancı turist etkisini artırabilmiştir? 
     Bugün yerelde faaliyet gösteren restoran ve lokantaların menü seçeneklerine baktığımızda genel isimler ile karşılaşıyoruz. Tercih edilebilirlikleri bakımından tek tip tüketiciye hitap eden restoranların her geçen gün arttığına da şahit oluyoruz. Peki Manisa gibi Kültürel geçmişe sahip kentin kent hafızasını gastronomi ile birleştirecek ne gibi çalışmalar yapılıyor?
-Manisa’yı ziyaret eden yerli turistlerin ziyaret öncesi Manisa Yöresel Yemekleri hakkında bilgi düzeyleri nedir?
-Manisa’yı ziyaret eden turistlerin Manisa’nın Yöresel Yemekleri’nin restoranlarda ne ölçüde sunulduğu hususundaki düşünceleri nedir?
-Manisa’nın sahip olduğu Mutfak Kültürü kent için bir tanıtım aracı olarak düşünülebilir mi?
-Sahip olunan Yemek Kültürü Manisa için çekicilik unsuru olarak görülebilir mi?
       Fikri takip hezeyanının ötesine gidemeyeceğimi bilerek bu kentte yaşayan her kentli için, kent için fikirler üzerinden yapıcı ve geliştirici her adımın teşekkürle karşılanacağının bilinmesini isterim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.