Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2402.1
  • BIST
    10260.66
  • BTC
    62718.51$

GASTROPARESİZ   NEDİR? BESLENME TEDAVİSİ NASIL OLMALI ?

22 August 2022, Monday 10:14

Gastroparezi bir diğer adıyla mide felci aslında mide hareketlerinin azalması yani tembelleşmesi veya durmasıyla kendini gösteren bir sindirim sistemi bozukluğudur. Mide normal şartlarda yemeklerden sonra kasılarak yiyecekleri küçük parçalara böler ve yediklerimizin sindirilip ve emilmesi için ince bağırsağa gönderir. Midenin tembelliği yada felci  dediğimiz    gastroparezi  durumunda ise mide  bu fonksiyonlarını yerine getiremez. Besinler küçük   parçalara ayrılamaz ve bağırsaklara gönderilemez olur. Dolayısıyla   yediğimiz besinler  midede çok uzun süre kalır ve bu  besinlerin fermente olmasıyla mide içinde bakteriler çoğalmaya başlar.

Gastoparezi  belirtileri kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ancak sık olarak; erken doyma hissi , mide bulantısı, kusma,ağızda koku, iştahsızlık ve kilo kaybı,reflü benzeri şikayetler, karında hareketlilik ve ağrı gibi belirtiler görülür.

Midedeki sinirin zarar görmesiyle oluşan gastroparezinin farklı nedenleri olabilir. Gastroparezi hiç bilinmeyen bir nedenle (idoyopatik) oluşabileceği gibi diyabetin bir komplikasyonu olarakta karşımıza çıkabilir. Gıda zehirlenmeleri ve akut gastroenteritlerin sonucu viral olarak genellikle geçici  gastroparezi oluşabilir. Postoperatif (cerrahi işlem sonrası),bazı hormon bozuklukları (Addision,hipotiroidi gibi), anoreksiya nervosa veya bulimia gibi yeme bozuklukları, bağ dokusunu ve kan damarlarını etkileyen kronikromatolojik hastalıklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları (Parkinson gibi) gastroparezinin nedeni olabilir.Ancak  doğru  tanı için bir gastroentroloji uzmanına danışmalısınız.

Mide hareketlerinin oldukça yavaşladığı veya durduğu gastroparezi tanısı aldıysanız nasıl beslenmelisiniz?

Gastroparezide ilaç tedavisinin yanı sıra ilk ve önemli adım beslenme tedavisidir. Öncelikle mideyi irrite eden kafeinli içecek ve yiyeceklerden  (kahve, çay, asitli içecekler, çikolata) ve alkolden  uzak durmalısınız. Sindirimi yavaşlatacakları için yoğun lif içeren sebze, meyveler ve gaz oluşturan kurubaklagil gibi besinleri tüketmemelisiniz veya çok yumuşak kıvamda(püre gibi)pişirmeli ve ağzınızda çok iyi çiğneyerek tüketmelisiniz. Yine mideyi fazla meşgul edeceği için ( yağlı besinler mideyi geç terk eder) yağlı besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Zaten sindirimde zorlanan midenin işini daha da zorlaştırmamak için öğün sayısını arttırmalısınız.3 öğün yerine 5-6 öğün azar azar yemeniz sindirimi rahatlatacaktır.

İyi pişmiş yağsız et yemekleri,derisiz tavuk, yağsızton balığı, yumurta (yağda kızartmadan) gibi protein kaynakları, sindirimi hızlı olan ekmek, tortilla, patates, pirinç, makarna, kek gibi karbonhidrat kaynakları  ve süt,püre haline getirilmiş yemek veya  komposto gibi meyve sularının yer aldığı size en uygun beslenme planını diyetisyeniniz yada doktorunuz danışmanlığında hazırlayabilirsiniz. 

Sağlık ve şifa ile kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.