Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.73
  • ALTIN
    2399.1
  • BIST
    10289.27
  • BTC
    62168.71$

GEÇİRGEN BAĞIRSAK SENDROMUNUZ OLABİLİR Mİ ?

08 October 2022, Saturday 14:49

Yaşam konforunu etkileyen ve son zamanlarda oldukça yaygın görülen yine bir sindirim sistemi hastalığından daha söz etmek isterim. Bağırsak bariyerinde oluşan bozukluktan meydana gelen sızdıran bağırsak olarak da bilinen Geçirgen Bağırsak Sendromu (Leaky Gut Syndrome)

Sindirim sistemimizin temeli olan bağırsaklarımızın iç yüzeyinde bağırsaklardan kan dolaşımına sadece sindirilmiş besinlerin, mineral ve vitaminlerin girişine izin veren geçiş noktaları vardır. Seçici geçirgenlik yapan bu bariyeri oluşturan bağların açılması yani bozulması ile kan dolaşımına zararlı maddeler ve toksinler geçiş yapmaya başlar. Dolayısıyla geçiş yapmaması gereken toksinler, patojenler (hastalık yapan mikroorganizma) ve sindirilmemiş yiyecek parçacıkları bağırsağa hasar verir. Sızdıran bağırsaktan kan dolaşımına karışan bu molekülleri bağışıklık sistemi tanımadığı için bu maddelere karşı saldırı başlatır ve kendi dokusuna savaş açmış olur.

Genel olarak bakacak olursak bu hastalarda başlıca beslenmede yaşanan problemler, bazı vitamin ve mineral eksikliklerinin görülmesi, sebepsiz kilo kayıpları, kronik ishal, kabızlık yada şişkinlik şikayetleri, beyin sisi gibi bilinç bulanıklığı, odaklanmada zorluk, kronik yorgunluk hissi, baş ve eklem ağrıları, vücutta inflamasyon, çeşitli cilt sorunları (sivilce, egzema, üritiker gibi) şikayetleri baş gösterir. Buna rağmen hastalığın teşhisi kişide gösterdiği belirtilerle yapılması oldukça zordur. Bu nedenle bir gastroenterolji uzmanına danışıp muayene olarak yardım almanız gerekir.

Geçirgen Bağırsak Sendromu tanısı alan hastaların tedavisi tamamen kişiye özgü ve kişide baş gösteren semptomlar doğrultusunda hekim tarafından planlanır. Diyetisyene yönlendirilen hastalar için özel tıbbi beslenme planı hazırlanır. Beslenmeden irritabl bağırsak sendromunu (İBS) tetikleyen besinler çıkarılır. Özellikle inflamasyonu tetikleyen gluten (tahıllar), unlu ve şekerli işlenmiş besinler, sütte bulunan laktoz ve kazeinin olmadığı beslenme modeline geçilir. Bunlarla birlikte bağırsak sağlığını iyileştirmeye yönelik bazı hastalarda probiyotik bakteriler içeren yoğurt, ayran, kefir, turşu gibi fermente besinler tıbbi beslenme planına dahil edilebilir. Alkolden uzak olup düzenli olarak egzersiz yapmak, uyku düzenine özen göstermek, stresle baş edebilmeyi öğrenmek, sigara kullanımı bırakmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri de geçirgen bağırsak sendromu tedavisinde iyileşme için etkin yöntemlerdir.

Sizde de bu sendromu gösterebilecek şikayetler varsa zaman kaybetmeden bir gastroenteroloji uzmanına muayene olun . Gerekli tetkikler sonucunda geçirgen bağırsak sendromu tanısı almışsanız tıbbi tedavi ve beslenme planına tam bir uyumla çeşitli sağlık sorunlarına da kapı açan bu hastalıktan şifa bulabilir yaşamınızı daha kaliteli hale getirebilirsiniz.

Sağlıkla kalın …

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.