Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.73
  • ALTIN
    2399.1
  • BIST
    10289.27
  • BTC
    62168.71$

GIDA İSRAFINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

11 June 2022, Saturday 13:18

Gıda, tüm canlıların olduğu gibi insanoğlunun da yaşamını sürdürebilmesi için olmazsa olmaz en önemli unsurlardan biridir. Bin bir güçlük ve emekle üretilen ve sofralarımıza gelen gıdaların kıymetini biliyor muyuz? Son verilere göre Dünyada üretilen gıdaların yaklaşık üçte biri çöpe gidiyor. Bu ne demek? İşte bu tam olarak Gıda İsrafı demek…

Tüketilmek üzere tarlalarda üretilen, oradan tedarik zinciriyle market, pazar gibi satış noktalarına gelen ve satın alarak evlerimize giren gıdanın ihtiyaçtan fazla, ölçü bilmeden kullanılması maalesef  tüketilemeden  bozulmak koşuluyla çöpe giderek israf ediliyor. Gıda israfı özellikle meyve, sebze ve tahıl türü gıdalarda gerçekleşiyor. Dünya’ da   1 milyarinsanın yetersiz beslendiği yada açlık yaşadığı bilinirken bu gerçekten insanın  içini acıtıyor. Oysa israf edilen gıdanın sadece dörtte birinin bu açlığa çözüm  olabileceği  yapılan  hesaplarda  bildiriliyor.

Küresel bir sorun haline  gelen   gıda israfı aynı zamanda  kullanılabilir kaynakların yani toprak, su, enerji, sermaye ve emeğinde zayi olması demek oluyor. Bunlarla birlikte çöpe atılan her ürün gıdanın alınabilirliğini zorlaştırarak fiyatlarının  artmasına  da neden oluyor.

Bireysel    anlamda  bu  soruna   önlem alabilmek için ise bilinçlenmek gerekiyor.

İlk adım olarak ihtiyaçlarınızı doğru belirleyip alışveriş yapmalısınız. Bunu haftalık gıda tüketimlerinizi gözlemleyerek yapabilirsiniz. Aksi halde fazladan alınan her gıda çürüyerek çöpe gidiyor.

İhtiyacınızdan fazlasını almamanız için önceden mutlaka alışveriş listesi yapın. İyi bir etiket okuyucusu olun ve aldığınız her ürünün son kullanmana tarihine dikkat edin.

Gıdalarınızı almakla iş bitmiyor elbette... Aldıklarınızı en doğru ne şekilde muhafaza edebileceğinizi bilin. Bildiğiniz üzere dondurucuda saklama, kurutma yada turşu yapmak  besinleri  muhafaza yöntemleridir.

Yemekleriniz sofraya geldi fakat hepsini tüketemediyseniz artan yemeklerinizi buzdolabında saklayıp bir sonraki ilk öğünde onları tüketmeye öncelik verin. Bunun yanı sıra kalan bazı yemeklerinizi bir sonraki gün başka yemeğe dönüştürmeyi deneyin.(kalan az miktardaki pilavlarınızı çorbaya çevirmek gibi ) Özellikle bayatlayan ekmekler başlıca israf edilen gıdaların başında gelir. Bayatladığını düşündüğünüz ekmeklerinizi küp küp doğrayıp daha sonra çorbalarınızla tüketmek üzere fırınlayabilirsiniz. Ekmeklerinizin içine birkaç farklı malzeme ekleyerek pizza gibi farklı yiyeceklere dönüştürebilir ve dada farklı tarifler için araştırmalar yapabilirsiniz. Suyu çekilmiş ve tazeliğini kaybetmiş meyvelerinizi kompostaya çevirerek lezzetli içecekler ve bazı sebze saplarından nefis çorbalar elde edebilirsiniz.

Akıllıca yapacağınız her tüketim davranışı hem gıdamızın hem de kaynaklarımızın koruyucusu olacaktır. Evlerinizde bereketinizin bol olması dileklerimle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.