Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2395.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61481.42$

GLİSEMİK   İNDEKS  NEDEN  ÖNEMLİDİR?

23 March 2022, Wednesday 09:42

Birçok birey günlük beslenme planı yaparken eğer bir beslenme uzmanından destek almıyorsa farklı medya kaynaklarından duyduğu okuduğu ve gördüğü çeşitli beslenme şekillerini benimser. Siz de muhtemelen böyle bir arayış içerisine hayatınızda en az bir kere girmişsinizdir. Diyet arayışı içerisindeyken kendinizi sağlıksız bir beslenme şeklinin içinde bulabilirsiniz. Şimdi tüm bunları bir kenara bırakıp kilonuzu yönetebilmeniz ve optimum bir sağlık için almanız gereken vitamin, mineral antioksidan  ve diğer besin ögelerinin  sağlanması için etkili ve  önemli bir yoldan bahsedelim. DÜŞÜK GLİSEMİKİNDEKSLİ beslenme şekli…

Glisemik  indeks  nedir?  Neden önemlidir?

2009 yılında obez kişiler üzerinde yapılan, glisemik indeksi yüksek besinlerin fazla tüketiminin obezite ile ilişkisi incelendiğinde, glisemik indeksi yüksek öğün tüketildiğinde yeme isteğinin, glisemik indeksi orta öğün tüketildiğindeki yeme isteğinden %53, glisemik indeksi düşük öğünün ardından ise yeme isteğinden %81 fazla olduğu tespit edilmiştir.

Sonuç olarak ise yüksek glisemik indeksli öğün tüketiminin hızlı glukoz sindirimi yüzünden obez kişilerde daha fazla yemek isteğine sebep olacak hormonal ve metabolik değişiklere sebep olduğu saptanmıştır.

Oldukça önemli ve farkında olmamız   gereken  glisemik indeks, belirli bir miktarda (50 gr) sindirilmiş olan karbonhidratın kişinin kan şekerinde yaptığı değişiklikleri veya kan şekerini ne kadar sürede yüksek tuttuğunu gösteren bir ölçüdür. Bu ölçüyü belirlemek için genellikle aynı miktardaki saf glukoz ile karşılaştırılır ki  glikozun  glisemik indeksi 100 kabul edilir. Bu  değerlendirmeye  göre 55’in altı düşük, 55-70 arası orta ve 70’in üstü yüksek glisemik indeks göstergesidir. Besinlerin glisemik indeksinin dışında o besinin glisemik yükünün belirlenmesi son derece önemlidir.Öyleyse şimdi de glisemik yük kavramının ne olduğunu öğrenelim. Glisemik yük, karbonhidrat içeren bir besinin yenilebilen miktarının kan şekerine olan etkisidir. Şu var ki bir besinin glisemik indeksinin yüksek olmasına rağmen tüketilen miktarı az olduğunda glisemik yükü düşük olabilir… Örneğin yaklaşık  50 gr karbonhidrat içeren 7 adet havucun glisemik indeksi yüksektir, ancak 7 gr karbonhidrat içeren  1 adet  havuç yenildiğinde glisemik yükü düşük olacaktır. Bu durumun tersi bir örnek ise glisemik indeksi düşük olan dondurma, yaz günlerinde fazla miktarda tüketirseniz  glisemik yükü artacaktır.

Yapılan çalışmaların glisemik indekslere dikkat edilerek uygulanan beslenme planlarının kilo vermeyi daha rahat hale getirdiğini ve daha önemlisi verilen kiloların daha kolay  korunabildiğini  gösterdiğini söylemiştik.Glisemik indeksi yüksek besinlerle (pirinç pilavı, beyaz ekmek, patates, cornflakes gibi) geçirilen öğünler gün içinde besin alınımını da artırarak obeziteye sebep olmaktadır.

Genel olarak lif içeriği yüksek olan besinlerin glisemik indeksi ve glisemik yükü düşüktür. Dolayısıyla beslenmede çeşitli sebze ve meyveye yer vermenin önemi büyüktür. Ancak porsiyon kontrolü daha da önemlidir.Bununla birlikte muz, incir, böğürtlen, kuru üzüm ve karpuzun glisemik indekslerinin diğer meyvelere göre daha yüksek olduğu unutulmamalıdır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.