Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2397.6
  • BIST
    10238.26
  • BTC
    61448.69$

Gördesli Makbule'yi rahmetle anarken...

15 March 2022, Tuesday 12:37

            Manisa düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümünü kutlamaya hazırlanırken, Kurtuluş Savaşı yıllarında destan yazan Demirci Akıncıları'nı bir kez daha hatırlamak gerekiyor...

            Demirci dağlarında Yunan ordusuna kök söktüren bu kahraman grubun içinde bir kadın efe var ki, vatan sevgisinin ne olduğunu genç yaşında ölüme yürüyerek herkese göstermişti.

            1920 yılının Eylül ayında Ustrumcalı Halil Efe ile evlendi. Evliliğinden iki ay sonra da kocasıyla birlikte akıncı olmuş ve dağlara çıkmıştı. Gördes, Simav, Demirci, Bigadiç ve Sındırgı dağlarında müfrezelerle birlikte sürekli dolaşan ve cesareti ile herkesin saygısını toplayan Makbule Efe, en umutsuz olduğu anlarda bile müfrezeleri cesaretlendirmişti. Her yerde her çatışmada kahramanca savaşmıştı.

            Makbule Hanım, çetenin üyelerinin hemen hepsinden daha iyi ata biner, tehlike anında silahı en önce eline alan o olurdu. Dağ hayatının sıkıntı, zorluk ve tehlikelerine ve bütün ısrarlarına karşın asla kocasından ayrılmayan Makbule Hanım, bir baskınında geri çekilen silah arkadaşlarına cesaret vermek için 17 Mart 1922 tarihinde hızla öne atıldı. Akhisar-Sungurlu sınırı üzerinde bulunan Kocayayla’da elinde silah düşmanla en ön safta savaşırken başından vurularak şehit düştü. Henüz 21 yaşındaydı.

            Kurtuluş Savaşı'nın nice kadın kahramanlarından biri olan Gördesli Makbule, ölümünün 100. yıldönümünde 17 Mart'ta Demirci'de anılacak. Demirci Akıncıları Derneği'nin organize ettiği anma programına, kısa süre önce Gördesli Makbule ve  Demirci Akıncıları adlı kitabını yayınlayan yazar Serra Menekay da katılacak ve bir söyleşide bulunacak.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.