Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2395.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61481.42$

GÜÇ,  KUVVET  VE  BEREKETİN  SEMBOLÜ  NAR

04 November 2022, Friday 13:40

 

Antik çağlardan bu yana gücün, kuvvetin, bereketin, üretkenliğin ve doğurganlığın sembolü olarak bilinen, şu an tam   mevsimi  olan  Nar  meyvesinin  aynı zamanda bazı kültürlerde ise ağacına kutsal bir değer verilmiştir. İslam toplumlarında da cennet meyvesi olarak bilinen Nar bu kadar değeri elbette boşuna almamıştır…

Meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra yemeklerde, içeceklerde ve tatlılarda rengi ve tadıyla ayrı bir güzellik oluşturan Nar’ın bu kadar sembolik hale gelmesinin sırrı sağlığımıza olan katkısındandır. Özellikle güçlü bir antioksidan olması ile bilinen Nar gerek suyu gerek çekirdeği (yağı, tozu) veya kabuğuyla hem gıda sektöründe hem kozmetik sektöründe çok yaygın kullanılmaktadır. Ayrıca sirkesi ve ekşisinin de salatalarda keyifli kullanımını bilmeyen yoktur.

Antioksidan özelliği ile vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan bu güzel meyve  bizi serbest radikallerin hücrelere verebileceği hasardan da korur. Dolayısıyla kanser, inflamasyon ve yaşlanma etkilerinin önlenmesinde destek olur.Kalsiyum, potasyum, demir, çinko, magnezyum, fosfor gibi mineraller ile A, C, E, K, B  vitaminleri ve folik asit bakımından zengin olan Nar  antiviral  ve  anti-tümör olarak da bilinir.

Yapılan bazı çalışmalarda antioksidan özelliğinden dolayı mide kanseri, kolon kanseri, prostat, akciğer ve meme kanserli hastalarda olumlu etkilerinin olduğu bildirilmiştir. Ayrıca kan damarlarını koruyucu etkisi ve dolaşımı hızlandırmasıyla doğal bir kalp ilacıdır. Kalp ve damar sağlığına iyi gelen Nar tansiyonunuzun dengelenmesinde de etkindir. Saymakla bitmeyen yararları arasında sindiririm sisteminde oluşan   şişkinlik ve kabızlık  gibi sorunların rahatlatmasının yanı sıra diş etlerinde oluşacak enfeksiyonları önlemesi de  yer alır.

Ancak sonuç olarak bir meyve olduğu ve şeker içerdiği de unutulmamalıdır. Özellikle diyabet hastaları  her zaman porsiyon ölçüsüne dikkat ederek tüketmelidir. Nar  aynı zamanda  alerjik reaksiyonlara da neden olabileceği bilinmelidir. Gebe kadınlarda tüketim için mutlaka doktora danışılmalıdır. Nar rahim kasılmalarına neden olabileceği için gebeliği riskli olan kadınlarda özellikle  ilk üç ayda  tüketiminden kaçınmalıdır.

Şifa olması dileklerimle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.