Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2403.5
  • BIST
    10257.44
  • BTC
    62245.02$

GÜNLÜK  C  VİTAMİNİ İHTİYACI NE KADARDIR?

14 February 2022, Monday 10:32

Mevsimsel enfeksiyonların yaygın olduğu şu dönemde vücudumuzun en iyi askerlerinden biri olan  “C” vitaminin diğer işlevleri neler, günlük gereksinimimiz ne kadar,ihtiyacımız olanı beslenmemiz ile alabiliyor muyuz?

C Vitamini kimyasal olarak tanınmadan önce de hastalıklarla ilişkisi bilinmekteydi. Hipokrates’in milattan önce 450 yıllarında tanımladığı skorbüt, diş etlerinin kangreni,diş kaybı ve  askerlerin ayaklarında şiddetli ağrılar ile belirti göstermekteydi.Özellikle uzun deniz yolculukları yapanlarda bu hastalık sık ve şiddetli şekilde  görülmekteydi.İskoçyalı bir doktor olan James Lind 1753 yılında  portakal ve limon  ile askerlerdeki skorbüt  hastalığının önlendiğine dair gözlemlerini yayınlamıştır.Kaptan Cook, üç yıl süren deniz yolcuğunda her limandan gemiye taze sebze ve meyve depo ederek askerlerini bu hastalıktan korumuştur.1975 yılında ise İngiliz denizcilerin  diyetlerine turunçgillerin eklenmesi zorunluluk haline getirilmiştir.

*Araştırmalar askorbik asidin (C Vitamini) bağ dokularından olan  kollojenin (dokuları bir arada tutan dokular arası protein) sentezinde görev aldığını  ortaya koymuştur.

*C vitamini kılcal kan damarlarının kuvvetli olmasında da etkindir.

*İnsan serumundaki bağışıklık ögelerinin IgA, IgM ve komplement düzeylerini arttırdığı, virüslerin aktivitelerini engellediği bildirilmiştir.

*C vitaminin epinefrin ile, yara ve iltihaplanmaya karşı etkinlik gösteren steroidlerin  sentezinde de görev aldığı bilinmektedir.

*Vücudumuzda demirin, kalsiyumun, B vitaminlerinden tiamin, riboflavin, folik asit, pantotenik asit ile  A ve E vitaminlerinin daha elverişli kullanımlarında C vitamini gerekli olduğu rapor edilmiştir.

*C vitamini gözde yüksek yoğunlukta bulunur. Güneş ışınının oluşturduğu oksidasyon stresine karşı lensleri koruyarak katarakt gelişimini   geciktirir. Tüm bunların yanı sıra bazı toksik ögelerin etkisini azaltan C vitamini bu özelliğinden dolayı antikanser öge olarak bilinir.

Vücut dokusundaki toplam miktar 1500 mg.’a erişince alınan C vitaminin çoğunluğu idrarla atılmaktadır. Dokulardaki  C vitaminini üst düzeyde tutmak için  günlük 60 mg.’dan daha   çok alınması önerilir. Ancak ülkemizde  sebzelerin  bazı pişirilme yöntemleri vitamin kayıplarına  yol açtığı için  yetişkinlerde günlük 90 mg. önerilmektedir. Sigara vücuttaki C vitamini düzeyini düşürdüğü için sigara içenlerin, içmeyenlerin iki katı C vitamini almalıdırlar .Gebe ve emzikli kadınlarda ise günlük gereksinime ek olarak 30-35 mg fazladan verilmelidir.

Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütü ile  Sağlık Örgütünce kurulan  uzmanlar kurulu  0-12 yaşlarında günde 20 mg. C vitamini alınmasını önermiştir.

Bazı sebze ve meyvelerin  100 gr.’ında bulunan C vitamini miktarlarını incelerseniz günlük beslenmenizde ihtiyacınız olan C vitaminini almanıza yardımcı olacaktır.

Maydonoz….180 mg. Asma yaprağı….120 mg. Yeşil sivri biber….100mg. Karnabahar…80 mg.

Çilek…….70 mg.  Portakal….50 mg.   Lahana….43mg.  Greyfurt…43mg.  Mandalina…30 mg.

Domates…23mg.Taze fasulye..20 mg.Böğürtlen….20 mg. Kızılcık….55mg.Kuşburnu …450mg.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.