Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2394.2
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62342.54$

GUT HASTALIĞINDA BESLENMEYE DİKKAT !!!

10 February 2022, Thursday 10:04

Geçmiş dönemlerde padişahlarda çok görüldüğü için padişah hastalığı olarak da  bilinen “Gut” aslında romatizmal bir rahatsızlıktır. Gut adını  latince damla anlamına gelen “gutta”  kelimesinden almıştır.Çünkü eklem boşluklarına damla damla zehir düştüğüne inanılmıştır.Türkçede damla hastalığı yada nekris olarak adlandırıdığı da olmuştur.

Gut, kandaki ürik asit düzeylerinin yükselmesinden (ürik asit idrarda bulunan bir atık üründür) ya da böbreklerden atımın az olmasından ya da vücutta ürik asit haline dönüşen pürinlerin bazı yiyeceklerle fazla miktarda alınmasından kaynaklanır. Kanda ürik asit, sınırlı düzeyin üstüne çıkarsa, eklem aralarında kristal olarak birikir. Bu kristaller, iğne ya da cam kıymıkları gibidir. Kas, sinir ve kemik dokusuna tesir ederek son derece şiddetli ağrıya neden olurlar. Genellikle her seferinde bir eklemi etkiler ve bu eklem çoğunlukla ayak başparmak eklemi olmaktadır. Ailede gut öyküsünün olması, yanlış beslenme alışkanlıkları ve obezite, alkol tüketimi gut hastalığı riskini arttırır. 

Gut hastalığının tedavisinde diyet önlemleri ve hayat tarzı değişiklikleri daima ilaç tedavisinden önce gelmelidir; çünkü bu önlemler gutla birlikte görülmesi  sık olan diyabet, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıkları önlemek veya geciktirmek açısından da fayda sağlayacaktır. Öncelikle Gut hastaları fazla kilolarından kurtulmalıdır. Böylelikle serum ürik asit seviyeleri düşmüş olacaktır. Ancak çok düşük kalorili, bilinçsiz diyetler uygulanmamalıdır. Aşırı düşük kalorili diyetler kas yani protein yıkımına neden olacağı için kandaki ürik asit seviyesini arttıracaktır. Bir diyetisyen kontrolünde kişiye uygun  beslenme programı ile kilo kaybı sağlanması doğru olacaktır.

Bu hastalığın beslenme tedavisinde, bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklardan korunmak için koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, biber, kivi gibi C vitamini içeriği yüksek besinler bolca tüketilmelidir. Ancak kan sulandırıcı bir ilaç kullanan hastaların yeşil yapraklı sebzeleri kısıtlaması gerektiği de unutulmamalıdır. Gut hastalarının özellikle kaçınması gereken besinler ise; tam yağlı süt, yağlı et suları ve bunlarla yapılmış yemekler, sakatatlar (karaciğer, böbrek, dalak, işkembe, dil, beyin, kokoreç)sucuk, pastırma, sosis, salam, alkollü içecekler, havyar, midye, kalamar, ıstakoz, sardalya, leblebi, kuruyemiş, tam yağlı peynirler, yağda kızartılmış, kavrulmuş, sos eklenmiş yemekler,krakerler,İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar ,şeker ve şekerli besinler, tatlılar (Bal, reçel, marmelat, pekmez)hamur işi, börek, çörek, pasta, kurabiye, kek vb. kaymak, krema, mayonez,hayvansal yağlar( tereyağ, margarin, kuyruk yağ) Av etleri (Kaz, ördek, keklik, bıldırcın, tavşan) ‘dir.

Bu yiyeceklerin yanı sıra Gut hastaları ekmek seçimine de dikkat etmelidir ki; kepekli, çavdarlı, yulaflı ekmekler yerine beyaz ekmek ya da mısır unu ekmeği tüketmelidirler. Aynı zamanda ürik asit seviyelerini düşürmeye yardımcı olmak için bol su tüketmeleri gerekmektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.