Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2397.6
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61406.81$

HER ŞEYE RAĞMEN HERBALIFE MI ?

17 February 2022, Thursday 12:17

Herbalife,  hızlıca kilo vermek isteyen bir çok kişinin başvurduğu  bitkisel diyet ürün adı  başlığı altında pazarlanan  ticari bir markadır.2007 yılında 60 ülkede 1,6 milyar dolar kazandığı açıklanmıştır. Hiçbir sağlık ve beslenme eğitimi olmayan kişiler tarafından da bilinçsizce satışta olan bu ve benzeri ürünler ne yazık ki  zayıflama uğruna kişilerin hayati organlarının kaybına veya hasarına sebep  olmuştur. Marka belirterek yazmamın sebebi ise özellikle bu ürün ile ilgili çalışmaların yapılmış olmasıdır.

Dünyanın farklı ülkelerinde akut hepatit, karaciğer yetmezliği gibi şikayetlerin artması üzerine çalışmalar yapılmıştır. Bunlardan biri İsrail, 2004 yılında Herbalife  alımına  bağlı akut  hepatit vakalarının belirlenmesi üzerine bakanlığın  talimatı ile tüm İsrail hastanelerinde sağlık soruşturması açılmıştır. Akut idiyopatik (sebebi belli olmayan) karaciğer hasarı olan 12 hastanın Herbalife tüketimi incelenmiştir. Bu hastalardan 11’inin tedavi ile karaciğer enzimleri düzene girmişken, biri karaciğer fonksiyonlarını kaybettiği için karaciğer nakli olmuştur. Sonuç olarak Herbalife alımı ile akut hepatitin ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Özelliklede altta yatan bir hastalığı olanların muzdarip olmaması için dikkatli olunması uyarısında bulunulmuştur.

İspanya’nın kuzeyinde 2005 ve 2006 yılında yaşları 47 ile 57 arasında değişen 4 kadın vaka sarılık, yorgunluk ve karın rahatsızlığı şikayetleri ile hastaneye başvurmuştur. Bu hastalarda karaciğer enzimlerinin çok yüksek olduğu tespit edilmiştir. İkisinin kardeş olduğu bilinen bu kadın vakaların geriye dönük sorgusu yapıldığında uzun süreli  Herbalife  kullandıkları ve buna bağlı karaciğer hasarı oluştuğu ve yılda 20 kg  ağırlık kaybettikleri görülmüştür. Bu ürünü bırakması tavsiye edilmesine rağmen tüketmeye devam eden kardeşlerden birinin  karaciğer hasarı gelişmiş ve  biyopsi sonucu akut hepatit teşhis edilmiştir.Ürünlerin tamamen kesilip gerekli tıbbi tedaviden sonra hastaların karaciğer enzimleri düzene girmiştir.

Bir başka çalışma da 2009 yılında İsviçre’de yapılmıştır. Çalışmada Herbalife alımını takiben  ciddi  hepatotoksisite  oluşturması sonucu  incelenen ürünlerde mikrobiyal (Bacillus subtilis) bir kirlenme olduğu tespit edilmiştir. Rapor edilen bu vakalarda dikkati çeken nokta hiçbirisinin karaciğeri yoracak ölçüde veya hiçbir şekilde alkol tüketmiyor olması ve kullandıkları ilaçlar arasında toksisiteye neden olacak bir ilaç bulunmaması olmuştur. Yine 2019 yılında Hırvatisdanda  yapılan bir çalışmada ise  karaciğer hasarı olan hastanın, ürünü kullanmayı bıraktıktan sonra karaciğer hasarının iyileşme   gösterdiği bildirimiştir. Buna benzer çalışmalar farklı yıllarda   yapılmakla birlikte bazı çalışmalarda toksisite nedenselliğinin araştırma çalışmalarına ihtiyaç olduğunu vurgulamıştır.

Sonuç olarak bitkisel ürünlerin “doğal” oldukları için güvenilir oldukları düşünülür. Ancak her bitkinin bilinçsizce kullanımında toksik etki yapabileceği unutulmamalıdır. Bunun yanı sıra hızlı zayıflama vadeden birçok üründe metabolizma hızlandıran kimyasal katkıların bulunduğunu da aklınızın bir kenarında dursun. Zayıflamak uğruna bilip bilmeden tavsiye edilen her türlü doğal, bitkisel veya mucize olarak tanıtılan ürünleri bilinçsizce  tüketip  sağlınızdan olmayın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.