Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2399.6
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61520.005$

Her şeye zam yapmanın bin bir bahanesi!

28 January 2024, Sunday 15:08

 

Hükümet sözcüleri her ne kadar uzun vadede enflasyonu indirmek için kalıcı adımlar atıldığını söyleseler de, çarşı pazarda her gün yaşadığımız fiyat artışları ‘enflasyonda yeniden tek hane’ vaatlerinin inandırıcılığını azaltıyor.

Özellikle insanlar için zaruri ihtiyaç olan gıda maddelerindeki enflasyonun hızına yetişmek zor. Et ve süt ürünleri başta olmak üzere…

Son birkaç yılda, yıllık iki kez asgari ücret artışı yaşanması beraberinde üreticilerin ve marketlerin ‘asgari ücrete zam beklentisi zammı, asgari ücret arttı zammı, asgari ücretli ilk maaşlar alındı zammı’ gibi adlandırılabilecek çeşitli zamlar yapmasını da beraberinde getirdi.

Yıllık iki asgari ücret artışının olduğu dönemde yapılacak 3’er zam bile yıllık en az 6 ayrı zam bahanesinin ortaya çıkması anlamına geliyor ki, tek seferde yüzde 20’lik bir zam bile toplamda yüzde 120’leri aşan bir yıllık enflasyon anlamına geliyor.

Bu duruma dövizdeki ani artışlar ve akaryakıttaki zamları da ekleyince üretici ve marketler için zam bahane sayısı daha da artıyor.

Vatandaşın asgari ücret ve beraberinde memurlar ile emeklilere yapılan zamlardaki artış umudu, bu oranların kat kat üzerinde ortaya çıkan enflasyonla birlikte her seferinde hayal kırıklığına dönüşüyor.

Sadece ürünlerin fiyatları artsa neyse, asıl sorun ürün kalitelerinin ve gramajların düşmesinde. Mesela bir paket kapalı ayranın daha birkaç yıl önce ortalama 250 mili litre (ml) iken sonrasında 200 ml, en son da 170 ml’ye indiğini kaçımız fark ediyoruz?

Vatandaşa her gün daha da pahalı ürün ve hizmet sunmanın bin bir türlü bahanesi var, peki bunu denetleyecek ve bu durumu suiistimal edenleri engelleyecek bir mekanizma yok mu?

Enflasyonu tek haneye indirme iddiasının ilk ve en önemli ayağı sıkı ve caydırıcı denetim. Mademki ülkemizde yüksek enflasyon var, bu konuda herkes fedakarlık yapacak ve düze çıkacağız.

Yoksa kamuda savurganlıklar devam ettiği sürece, gözaçık üretici ve parakendeci insafsızca vatandaşa yüklendiği sürece ve enflasyonu düşüreceğini söyleyenler gerekli önlemleri almadığı sürece olan yine gariban vatandaşa olur…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.