Manisa
07 October, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

HİPOTİROİD   TANINIZ   VARSA…

29 August 2022, Monday 15:26

 

Bir önceki yazımda Hipotiroidizm’in bir tiroid bezi hastalığı olduğunu belirtmiştim. Hipertriodizm’in aksine bu durumda tiroid beziniz az çalışıyor ve hormon salgınız yetersiz geliyordur. Bunun bir çok nedeni olabilmekle beraber en çok hipertiroidizm tedavileri, radyasyon tedavisi, tiroid cerrahisi , kullanılan  bazı ilaçlar, gebelik veya iyot yetersizliği   durumarında ortaya çıkabiliyor.

Hipotiroid hastaları kendini sürekli yorgun hisseder ve kas ağrıları vardır. Soğuğa karşı oldukça hassastır. Metabolizma çok yavaşladığı için kabızlık baş gösterir. Ciltte kuruluk, yüzde, vücudun el, ayak ve eklem bölgelerinde şişlik (ödem) oluşumu istenmeyen etkilerindendir. Bu hastaların biyokimyasına bakıldığında  insülin direnci durumu, kolesterol değerlerinde yükseklik, D vitaminleri seviyelerinde düşme ve buna bağlı olarak depresyon bulguları ortaya çıkabilir.

Tiroid hormonu desteği ile tedavi edilen hipotiroidizmde beslenme ve yaşam tarzıdeğişiklikleri  yine  birçok hastalıkta olduğu gibi önemli yer alır.

Kan değerlerinize bakıldığında iyot eksikliğiniz  varsa yemeklerinizde iyotlu sofra tuzu kullanın, balık, süt ve yumurta gibi iyot bakımından zengin besinleri günlük beslenmenizde mutlaka yer verin. Bu hastalıkla metabolizmanız yavaşlayacağı için günlük aktivitelerinizi artırın (günlük düzenli egzersiz)  ve karbonhidrat içeren (şekerli,unlu ) besinler  yerine  protein tüketimine (kırmızı et yerine daha çok balık)özen göstererek metabolizmanızı hızlandırın.Günlük egzersiz yapmanız metabolizmanızı hızlandırmanın yanı sıra sizin  stres seviyenizi aşağıya çekmenizde destek olacaktır.Aksi halde yüksek kortizol seviyeleri tiroid hormonunun fonksiyonlarını düşürebilir ve immün ( bağışıklık ) sisteminizi baskılayabilir. Ayrıca konstipasyon (kabızlık) oluşumunu engellemek için lif bakımından besinleri (kurubaklagiller, sebze,meyve,tam tahıllar) günlük yeteri kara tüketin. Bunlarla birlikte  günlük en az 2 lt. su tüketimi de metabolizma hızınıza katkı sağlayarak konstipasyon oluşumuna karşı koruyucu olacaktır.

Bedeniniz ve ruhunuz şifa ile kalsın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.