Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2411.2
  • BIST
    10247.23
  • BTC
    61450.15$

İslam ve İsraf

25 June 2023, Sunday 23:13

Dinimiz güzel ahlakın öncüsüdür ve İslamın kuralları,  ahlakla her daim paraleldir. 

 

Bu yazımda israftan söz edip  israftan kaçınmamızın ehemmiyetine değineceğim. 

 

Sözlükte “haddi aşma, hata, cehalet, gaflet” gibi anlamlar gelen israf dini terim olarak ; “değersiz bir amaç uğruna fazla mal harcamak, harcamada haddi aşmak, meşrû bir konuda harcanması gerekli olan ölçüden fazlasını harcamak” gibi anlamları taşır.  

 

Dinimiz İsraf'ı haram kılmıştır. İsraf nimetin sahibi olan Allah’a saygısızlıktır. Bu yüzdendir ki Rabbimiz, Kur'an-ı Kerim'de müminleri bize anlatırken “Onlar, harcama yaptıklarında ne israf ederler, ne de cimri davranırlar. Bu ikisi arasında bir yol tutarlar.”(Furkân, 25/67)

 

İsraf, sahip olduğumuz nimet ve imkânları ölçüsüzce kullanmaktır. Har vurup, harman savurmaktır. Hiç tükenmeyecek gibi bilinçsizce harcamaktır. Allah Teâlâ’nın bahşettiği nimetlere karşı bir nankörlüktür İsraf. 

 

Gelecek nesillere mamur ve yaşanılır bir çevre bırakmamız gerekirken, bize emanet edilen yeryüzünü kötülüklerin esiri haline getirmek, yaşadığımız kâinatın israfıdır.  İsraftan kaçınmalıyız. Her işimizde insaflı, dengeli ve tutarlı davranalım. Yeme içmemizde, giyim kuşamımızda, harcamalarımızda ihtiyaç fazlası ve lüksten kaçınalım. Savurganlığın, her geçen gün kişiyi iflasa sürüklediğini ve Allah’ın rızasından uzaklaştırdığını aklımızdan çıkarmayalım.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.