Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2395.5
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61656.52$

KALP   ÇARPINTISININ  FARKLI  NEDENLERİ  OLABİLİR…

20 January 2024, Saturday 14:26

 

 

Hayati organ olan kalbin sağlıklı bireylerde normal kabul edilen bir atım ritmi vardır. Dinlenme halinde olan bir yetişkin için bu hızın  dakikada   60 ila 100 arasında olması normal kabul edilir. Egzersiz yaparken veya stresli olduğumuz durumlarda bu atım hızı artar ve dinlenme halinde bu atımları çok fazla hissetmeyiz. Elbette kalbin normal işlevlerini yerine getirebilmesi  için normal  hızında atması önemlidir. Bu hız bazen hissedilir derecede  çok düşük bazen çok yüksek olabilir ve her iki durumda da  kalpte yolunda gitmeyen aksaklıkların olduğunun habercisi olabilir.

Kalp hızınızın dakikada 120-140 ın üzerinde bir hızla çarpması taşikardi yani kalp çarpıntısı olduğunu gösterir. Genel olarak bu çarpıntı kısa sürede geçebilir ancak uzun sürebildiği zamanlar da olur. Kalp çarpıntısının altında yatan nedeni tespit etmek için  EKO ve EKG testleri yapılarak ritim bozukluğu olup olmadığına bakılır.

Bunlarla beraber  kalp çarpıntısının  altında başka nedenler yatıyor olabilir. Tiroidin aşırı aktifliği (hipertiroidi), kanda mineral (demir, potasyum, magnezyum) eksiklikleri, hipoglisemi, hipo ya da hipertansiyon, uyku bozuklukları, yoğun sigara, alkol ve kafein tüketimi, su yetersizliği, stres ve kaygı bozukluğu, hormonal değişimler, kondisyon düşüklüğü, ateşli hastalıklar, kullanılan bazı ilaç ve gıda takviyeleri, aşırı spor ve egzersiz, alerji, kronik hastalıklar, böbrek üstü bezlerinin hastalıkları kalp çarpıntısına neden olabilecekler arasında sıralanabilir.

Tıbbi  tedavilerin   yanında    uygulayabileceğiniz  doğal yöntemler  kalp çarpıntısının etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Kalp atışını kontrol etmeyi kolaylaştıran sert öksürme, ıkınma, soğuk buz torbasını yüze koyma gibi vagal manevralar doğal  yöntemin  parçalarıdır. Bununla beraber tedavinin beslenme ayağına bakacak olursak, kafein alımını azaltmak için çay ve kahve tüketimini sınırlandırmak yerinde olur. Vücutta mineral eksikliğinin de kalp çarpıntısına neden olabileceği için özellikle çarpıntıyı yavaşlatma etkisi olan potasyum kaynağı olan (muz, kayısı, kavun,portakal,bezelye,tatlı patates, ıspanak ve yoğurt gibi)besinleri tüketerek kandaki seviyelerini yüksek tutulabilir.Magnezyum seviyelerine destek olmak için çiğ kabak çekirdeği, badem ve diğer kuruyemişleri, avakado, yeşil yapraklı sebzeleri, kepekli tahılları daha çok tüketebilir.Yüksek tansiyon  hastalarında iyi sonuç verebilen alıç meyve özünün kalp çarpıntısına da olumlu etkileri olduğu yönünde çalışmalar bulunur. Ayrıca çarpıntıyı azaltmak için rezene, tarçın ve karanfil gibi rahatlatıcı bitki çaylarından da yardım alınabilir. Dehidrasyonu önlemek için  düzenli ve yeterli  ölçüde  su tüketilip, stresi en aza indirebilmek için düzenli yürüyüş veya egzersiz yapılabilir.

 

Şifa ile kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.