Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2402.1
  • BIST
    10260.66
  • BTC
    62718.51$

 KALSİYUM   ALABİLECEĞİMİZ   TEK  KAYNAK   SÜT  MÜDÜR?

01 August 2022, Monday 10:27

 

Vücumuzda  önemli işlevleri olan minerallerin başında Kalsiyum gelir. Kas ve kemik gelişimi için olmazsa olmaz, kan basıncı ve deri sağlığı için önemi büyük olan bu minerali süt ve süt ürünlerinden hariç başka besinlerden alabilir miyiz?

Her ne kadar şimdiye kadar en iyi kalsiyum kaynağı süt ve ürünleri olarak bilinse de artık çalışmalar sütten alınan kalsiyumun sanıldığı kadar yararlı olmadığını gösteriyor.

Üstelik bazı durumlar var ki beslenme planından   süt  ve  ürünleri çıkarılmak zorunda kalınıyor. Bu bazen laktoz intoleransı, bazen kazein duyarlılığı, bazen de bebekte süt alerjisi olabiliyor. Böyle durumlarda bağırsakların terapi edilebilmesi için süt ve süt ürünleri kısıtlanıyor hatta tamamen beslenme planından çıkarılıyor. Bu durumlardan herhangi biriyle karşı karşıya kaldıysanız yeterli kalsiyum alamayacağım    endişesine   kapılmayın.

Doğada süt haricinde bir çok kalsiyum kaynağı bulunuyor. Bunların başında Karalahana, Pazı, Brokoli, Kale, Turp Otu, Roka gibi koyu yeşil yapraklı  sebzeler geliyor. Özellikle böyle yeşil  yapraklı ve yaprakları ile yenebilen  sebzeler  zengin kalsiyum kaynaklarıdır. İçerdikleri Folat,A,C,E,K ve B vitaminleri sayesinde de  kalsiyum emilimini arttırırlar.

Kalsiyum yanı sıra birçok mineralden de zengin kemik suyu, kas ve kemik gelişimi başta olmak üzere,sinir sistemi,deri sağlığı ve  yaraların iyileşmesinde oldukça etkilidir.Kemik  suyunun bulundurduğu kalsiyumdan yararlanabilmek için  kemiklerin uzun süre kaynatılarak elde edilmiş olması  gerekir.Günlük olarak düzenli tüketimde prolin ve  glisin  aminoasitlerini de  almış olursunuz.Bununla birlikte balık kemiği de süt ve süt ürünleri  haricinde yararlanılabilecek en iyi kalsiyum kaynaklarından biridir.Bunun için hamsi balığı gibi kemikleri kolaylıkla yenilebilen balıkları bütün olarak tüketmek  kalsiyum almanızın güzel bir yoludur.Aynı  zamanda deniz kabukluları da iyi kalsiyum kaynakları arasındadır.

Susam, Badem,İncir,Pekmez gibi tüketimi keyifli besinlerin de zengin  kalsiyum içeriklerinin olduğunu bilmek umarım sizi süt ve süt ürünlerini tüketemeyecek olmanın vereceği yetersiz mineral alımı endişesinden biraz uzaklaştırmıştır.

Burada dikkat etmeniz gereken konu,  eksikliğinde Kalsiyum  emilimini sekteye uğratan ve kronik yetmezlik oluşturabilen  vücuttaki  D, K  vitaminleri ve Magnezyum değerlerinin  kontrol ettirilmesidir.

 Kas,kemik ve kalp sağlığınızın tam olduğu mutlu bir yaşam dilerim…

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.