Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2393.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61040.3$

KAN SULANDIRICI  İLAÇ  KULLANIYORSANIZ   DİKKAT  !

25 March 2022, Friday 09:59

Damardaki kanın pıhtılaşmasını önlemek amacıyla kullanılan antikoagülan ilaçlar (coumadin vb.) ile beslenmenizde tükettiğiniz K vitamininden zengin sebze ve meyveler arasında önemli bir etkileşimi olduğunu biliyor muydunuz? K vitamini, pıhtılaşma faktörlerini aktive edip, böylece kanın pıhtılaşmasına neden olur.

 K vitamini vücudunuzun pıhtı üretebilmesi için mutlaka gerekli olan bir vitamindir. Kan sulandırıcı ilaçlar K vitamininin aktivitesini azaltmak suretiyle işlev görür, böylece kanın pıhtılaşması engellenmiş olur. Antikoagülen  yani kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerin vücudunda çeşitli nedenlerden dolayı pıhtı oluşumu eğilimleri fazladır. Bu sebeple oluşabilecek pıhtılar hayati organlarımız üzerinde tehlike yaratabilir. Oluşabilecek pıhtılar kan yoluyla beyne veya kalbe giderek tıkanıklık yaratabileceği için ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Örneğin pıhtı beyine giderse felce neden olabilir. Beslenmenizde K vitamini içeriğinin yüksek veya düzensiz olması kullandığınız ilacın pıhtılaşma zamanına olan etkisine engel olabilir.

Coumadin bir diğer adıyla warfarin, pıhtılaşmayı önleyen (antikoagülan) bir ilaçtır. Pıhtı oluşmasını ve önceden oluşan pıhtının büyümesini engeller, kanı pıhtılaştıran K vitaminin oluşumunu da engeller. Bu nedenle beslenmenizde K vitaminin den zengin yiyecekler ki bunlar; sığır karaciğeri, soya yağı ve zeytinyağı, brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, nohut, marul, ıspanak, bezelye, şalgam, yumurta sarısı, buğday kepeği, yulaf, kaşar peyniri, sarımsağı aşırıya kaçmadan, günlük benzer miktarlarda tüketmelisiniz. Bunların dışında, kırmızı biber, papatya, melekotu, keten tohumu, zencefil, yeşil çay ,at kestanesi, zerdeçal ,aslan kuyruğu gibi bitkiler de  pıhtı önler ilaçların etkisini arttırıp kanamaya neden olabilir.

 Antikoagülan ilaçlar besinlerde bulunan başta K vitamini olmak üzere, C ve E vitaminleriyle de etkileşirler. E vitamini, Coumadin ile aynı şekilde, K vitaminine bağımlı koagülasyon (pıhtılaşma) faktörlerini bloke edebilir. Kan sulandırıcılar ile birlikte fazla miktarda E vitamini almak kanama riskini artırabilir. Kanama bozuklukları olan veya kanamayı etkileyen ilaç kullananların dikkatli olması gerekmektedir. C vitamininin oral antikolagülan kullanan hastalardaki güvenilir dozları henüz belirlenmediğinden günlük tavsiye edilen miktardan daha fazla alınmamalıdır. Meyve ve sebzeler özellikle portakal ve narenciyeler iyi C vitamini kaynakları olup tüketimde aşırıya kaçılmamalıdır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.