Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2397.6
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61406.81$

KARPUZ     KİLO   ALDIRIR  MI ?

22 June 2023, Thursday 18:12

Yaz mevsiminde  sofralarımızı  enfes tadı ve kokusuyla şenlendiren karpuz her dönem diyet yapanların yada kilosunu korumak isteyenlerin konusu olmuştur. İçeriğinde yüksek oranda su bulundurması   karpuza  sağlığımız için ayrıca önem kazandırıyor. Doyurucu olması bir yana  fruktoz olarak adlandırılan meyve şekeri içermesi kalori bakımından boş olmadığını bize gösteriyor. Bu anlamda  “diyet yaparken tüketilebilir mi yada kilo aldırır mı?” gibi tartışmaları da beraberinde getiriyor.

 

Karpuz meyvesi C vitamini (16 mg), A, B1, B6  vitamini, likopen (8 mg)  pantotenik asit, biotin, potasyum (230 mg),  bakır, magnezyum bakımından  oldukça iyi bir besin kaynağıdır. Bunlarla birlikte iyi bir lif kaynağı olan karpuzun bir porsiyonunun (200 gr) yaklaşık olarak verdiği enerjinin 50 - 60 kalori olduğunu bildiğimize göre yukarıdaki sorulara cevap bulmak kolay olacaktır.

Düzenli egzersiz yapan bireylerin normalden daha fazla  suya ihtiyaçları vardır. Karpuz bu su ihtiyacını karşılama konusunda oldukça iyi bir alternatiftir. Aynı zamanda zayıflama programlarında meyve ara öğünleri yerine  tüketilebilir ve oldukça tokluk hissi sağlar. Ancak su ihtiyacını karşılamak yada tok hissetmek amacıyla aşırı tüketimi aynı zamanda vücudumuza aşırı şeker girişine neden olur. Dolayısıyla vücuda yüklenen  bu fruktoz (meyve şekeri) yağlanmaya  da neden olur. Kaldı ki diyabet hastası olan bireylerde ayrıca kanda glukoz seviyelerini  yükseltir. Kişinin hızlı acıkmasına neden olabilir. Diğer meyveler gibi bir protein kaynağı (peynir,yoğurt vb) beraberinde tüketimi bu dalgalanmanın önüne geçebilir. Ancak toplumumuzda çok alışık olduğumuz bir davranışla; karpuz-peynir ikilisine bir de ekmek eklerseniz aldığınız kaloriyi yükselterek vücudunuzu kilo kontrolü ve yağ yakımında zorlayabilirsiniz.

Özetleyecek olursak; karpuz vücudumuz için gerekli vitamin, mineral, betakarotenler, posa ve su bakımından yaz aylarında tüketilmesi yararlı güzel bir besin ancak, dengeli bir beslenme planı içerisinde 3 dilimden fazla tüketilmesi sizi hayal kırıklığına uğratabilir.

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.