Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.65
  • ALTIN
    2391.5
  • BIST
    10211.63
  • BTC
    61009.93$

KENT TURİZMİ

26 July 2022, Tuesday 11:15


      Bir kentin güçlü olduğu yanlarını vurgulaması, zayıf olduğu yanlarını gidermeye çalışması, kendisine karşı olan tehditlerin farkına varması ve sahip olduğu fırsatları da iyi değerlendirmesi gereklidir. Ülkemizde birçok kent Uluslararası alanda bilinirliklerini arttırmak, iyi bir imaja ve marka değerine sahip olmak için coğrafi, tarihi, ekonomik, kültürel ve turizm kaynaklarını geliştirmek, sürdürülebilir çalışmalar ile nesillere aktarmak için çalışmalar yapmaktadır.
       Kentler ekonomik ve siyasi gücün, organizasyonların, aktivitelerin, kültürün ve eğlencenin merkezleridir. İnsanlar kültür, sanat, müzik, edebiyat, mimari ve kentsel tasarımın etkisi altında kalmışlar ve kentleri görmek için seyahatler düzenlemişlerdir. Kentlerde yapılacak aktivitelerin kalitesi ve çeşitliliği insanlar için tercih sebebidir. Mezopotamya’da Sümerler döneminden günümüz kentlerine turizm hareketleri yaşanmaktadır.
      Kent turizmi, tatil yapmak, tarihi ve kültürel bilgi elde etmek, spor müsabakalarını izlemek, sanatsal aktiviteleri takip etmek, alışveriş imkanlarından yararlanmak, diğer toplumların yaşam ve düşünce tarzlarını araştırmak gibi nedenlerle kentlere yapılan kısa süreli ziyaretlerdir. Bir yerin turistik çekim bölgesi olabilmesi için bazı özelliklere sahip olması gereklidir. Bölgenin tarihi dönemlere ait bilimsel, dini ve sanatsal değerleri, dili, mimari yapıları, yöresel mutfağı, festivalleri, sergileri, fuarları, müzeleri, el sanatları, zanaatları vb. birçok özelliği kültürel çekiciliğinin göstergesidir.
     Manisa gibi tarihsel süreci yirmi altı bin yıl öncesinden başlayan kent, coğrafi özellikleri bakımından çeşitli turizm alternatiflerinin markalaşacağı, kent kültürü ve marka çeşitliliğinin kent turizmi alanında gerçekleştirilen uluslararası boyutta etkinlikler ile turizm payının artması için sürdürülebilirliği sağlamak gerektiğine inanıyorum. Kültür turizmi alanlarından Alaşehir-Philedelphia, Akhisar- thyateira, Salihli- Sardes, Artemis Tapınağı, Yunusemre- Aigai antik kentlerinin bulunduğu bölgedeki kentlerde turizm hareketliliği sağladığı bilinir. Kula- tarihi evler ve sokakları, Aratası, Kula-Salihli Unesco global Jeoparkı, Şehzadeler Spil Milli Parkı, tarihi ve doğal etkileri ile turistlerin tercih sebebini oluşturmaktadır. Kent turizminin mevsim ve dönem planlamasıyla turizm çeşitliliği ve sürdürülebilirliği için hedefler belirlenmesi gereklidir.
      Sürdürülebilir kent turizminin hedeflerini, ekonomik, çevresel, sosyokültürel ve tecrübesel olmak üzere 4 başlık altında değerlendirebiliriz. Ekonomik hedefler; uzun dönem kar sağlamak, kent turizmi endüstrisinin büyümesini devam ettirmek, kent turizmine bütçe sağlamak iken çevresel hedefler; kent merkezindeki eski binaların yeniden kullanımını sağlamak, kentin doğal alanlarını korumak, hava kirliliği ve kent trafiğini azaltmak için turistlerin özel otomobil kullanımını kısıtlamaktadır. Sosyo-kültürel hedefler; uzun dönemli ve yüksek ücretli iş olanakları sağlamak, yerleşik olan kişilerin turizm sektörü üzerinde kontrol sahibi olmasını sağlamak, sürdürülebilir bir endüstri sağlamak iken tecrübesel hedefler; ziyaretçilere unutulmaz deneyimler sağlamak, sağlık ve sıhhat sağlamak ve kentin ziyaret edilmesi için güçlü bir motivasyon oluşturmaktadır.
      Tarihi yapılar ve sivil mimari miraslarımızla birlikte somut olmayan kültürel miras etkileri ve sanat etkinlikleri ile turizm ve cazibe merkezi haline getirerek, Manisa’ya özgün festivaller, şölenler ve şenliklerin kent turizmi açısından önemsenmesinin etkilerinin kısa sürede kentte hissedileceğine inanıyorum.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.