Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2405.9
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62213.02$

KİL VEYA TOPRAK YER MİSİNİZ?

24 September 2022, Saturday 09:13

Son zamanlarda yemek için pazarlanan ve farklı ülke ve bölgelerden getirilip steril olduğu iddia edilen toprak satışını duymuş ya da okumuşsunuzdur. Sizin de böyle kil veya toprak yeme   alışkanlıklarınız   var  mı?

Özellikle çocuklarda %5-%10  oranlarında  görülen toprak, kil, tebeşir, badana, buz, kibrit başı  veya kömür gibi besin olmayan yabancı maddelerin yenilmesi aslında bir beslenme davranış bozukluğudur. Halk arasında çok bilinmeyen bu bozuk tıpta PİKA SENDROMU olarak adlandırılır.

Peki bir insan neden besin dışı maddeleri yemek ister? Sosyoekonomik durumu ve eğitim seviyesi düşük toplumlarda daha çok rastlanan “Pika Sendromu”nun en bilinen nedeni vücutta demir, çinko, kalsiyum gibi minerallerin eksik olmasıdır. Bu eksikliği oluşturan ise alım gücünün düşük olması ve dolayısıyla kırmızı et, balık, yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi besinlerin yetersiz tüketimidir.

Belirtileri arasında; karın ağrısı, kabızlık, ishal, bağırsak tıkanıklıkları veya yırtılmaları, kanamalı dışkı  gibi mide ve bağırsak sorunları, parazitler veya kurşun zehirlenmeleri görülen bu rahatsızlıkta elbette bu yabancı maddeler yenilerek vücudun mineral eksikliği giderilemiyor. Aksine, kabızlık, civa zehirlenmeleri, nörolojik bozukluklar, bağırsaklarda parazit ve yetişkinlerde libido kaybına (cinsel isteksizlik) yol açıyor.

Çocuklarda daha sık görülen Pika sendromunun tedavisinde ilk olarak bu davranışa neden olan altta yatan sebebe odaklanmak gerekir. Lakin her ne kadar sosyo-ekonomik zayıflıkta oluşan bir hastalık olsa da en başında dediğimiz gibi bu bir yeme davranış bozukluğudur ve bireyin psikolojik ve nörolojik durumu da önemlidir.Bu anlamda hekimler tarafından yapılan psikolojik kontrollerin yanısıra fiziki muayenelerde durum tespitinde oldukça kıymetlidir.Bununla birlikte biyokimyasal testler yapılarak vitamin ve mineral değerlerine bakılmalı ve gerekiyorsa hemen besin desteklerine başlamak gerekir.Eğer hastada demir eksikliği tespit edildiyse  karaciğer, kırmızı et, pekmez, yumurta, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzelere beslenmede planlı şekilde yer verilir.Genel olarak besin ögesi eksikleri yerine konularak ve yeme davranış bozukluğu düzeltilerek Pika sendromu ortadan kalkması beklenir.

Buradan da anlaşılacağı gibi bireylerin sosyoekonomik durumlarının iyileştirilmesi, eğitimseviyelerinin yükseltilmesiyle toplumda Pika sendromu görülme oranı da düşecektir. Çocuğunuzda yada sizde bir aydan uzun süren toprak, kağıt, saç, boya, kül, kil gibi  besin olarak kabul edilmeyen maddelerin  devamlı ve ısrarlı  yeme alışkanlığı  varsa çok geçmeden gerekli tetkikleri yaptırıp hekiminize muayene olmanız olası sağlık risklerinin önüne geçecektir.

Sağlıklı günler dilerim…

.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.