Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2393.6
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62028.3$

KİLO ALMAK İSTİYORSANIZ

03 February 2022, Thursday 10:25

Biz beslenme uzmanlarına baş vuranlar arasında  kilo vermenin yollarını arayan kişiler kadar kilo almanın yollarını arayan kişilerin sayısı da  oldukça fazladır. Beden kütle indeksi 18,5 ve  altında olan bireyler zayıf olarak tanımlanmaktadır.

Özellikle genç kadınlarda bu durum çok şikayet edilecek bir durum gibi görünmese de  fazla kilolu olmak gibi yetersiz kiloda olmakta bizim istemediğimiz bir durumdur.

Çünkü zayıflıkta şişmanlık kadar risk taşıyan bir sağlık sorunudur.Birçok erkekte ise bu çoğu zaman sosyal ve psikolojik sorunu da  beraberinde getirmektedir.

Aşırı kiloda olduğu gibi aşırı zayıflık durumunda da, alınan kalori miktarı ile harcanan  kalori miktarı  arasında dengesizlik söz konusudur. Eğer kişi besinler yoluyla aldığı enerjiden daha fazlasını harcıyor ise bu kişinin ağırlık kaybetmesine, zayıflamasına neden olur.

Zayıf olmanın birden fazla nedeni olabilir. Bunlar;İştahsızlık,kilo alma korkusu ile yetersiz beslenme,psikolojik sorunlar,aşırı fiziksel aktivite,sindirim sistemindeki sorunlar bağırsak parazitleri, hipertiroidi (tiroid bezlerinin aşırı çalışması),stres ve kanser gibi hastalıklardır.

Sanıldığının  aksine aslında kilo almak çoğu zaman kilo vermekten daha zordur. Kilo almak isteyen bireylerin nasıl kilo alırım sorusundan ziyade tıpkı kilo vermede olduğu gibi nasıl sağlıklı kilo alabilirim sorusunu sormaları daha doğru bir yaklaşım olur.

Biliyoruz ki çay şekeri,kola, hazır meyve suları, unlu tatlılar, kurabiyeler, hamur işleri gibi aşırı şekerli gıdalar içeren besinler ile salam, sosis, sucuk, patates kızartması, cips gibi kötü yağları içeren besinler ve tüm fast food yiyecekler kalorileri yüksek olmalarına rağmen kalitesiz besin yani sağlıksız yiyecek grupları içerisindedir ve kaliteli beslenme kurallarına aykırıdır.

Bu kalitesiz ya da sağlıklı olmayan gıdalar da  kilo aldırabilir ancak sağlıksız bir yağ kütlesi olarak bize dönüşleri olur. Oysa biz her zaman kişinin yaşına, boyuna ve cinsine uygun olan beden kompozisyonunda olmasını isteriz.

Bu da olması gerektiği kadar  kas, yağ, vücut suyu gibi bileşenler demektir.Kas kütlesinin azalması,göbek bölgesinde artan yağ kitlesinin artışı, kilo almak uğruna diyabet,hipertansiyon,kalp –damar hastalıkları ve insülin yüksekliği gibi sağlık sorunlarının oluşma   riskini arttırır.

Sağlıklı kilo almak için tabi ki en doğrusu uzmanından yaşınıza, cinsinize ve boyunuza uygun bir diyet programından faydalanmak olacaktır.Bunun yanında  endokrin (hormon bozuklukları için) ve dahiliye  uzmanına (bağırsak parazitleri için)kontrol olmanız yararlı olacaktır.

Ancak  genel bir bilgi vermek gerekirse evde hazırlanmış meyve suları, kırmızı et, patates, balık, tavuk, ton balığı, pirinç, patates, tereyağı, süt, peynir, fıstık, fıstık ezmesi, badem, fındık ve ceviz, kuru meyveler (kayısı, incir, erik, üzüm kuruları), havuç, bezelye, şeker pancarı, mantarlı yemekleri tercih ederseniz sağlıklı beslenme kuralları içerisinde  kilo almanız açısından iyi olacaktır.

Beslenirken öğün sayısını artırmanız, yeteri kadar kaliteli protein kaynaklarından(yumurta,et gibi) yararlanmanız,karbonhidrat tercihlerinizi yulaf ezmesi, bulgur, süt, kuruyemişler, kuru meyveler, kurubaklagiller gibi sağlıklı karbonhidratlardan yana kullanmanız,vücut geliştirme egzersizleri için destek almanız,sigara,alkol,çay ve kahveden uzak durmanız kilo alma programında size destek olacaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.