Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.68
  • ALTIN
    2398.9
  • BIST
    10362.75
  • BTC
    62356.36$

KIRMIZI PANCARIN KARACİĞERİNİZE DOST OLDUĞUNU BİLİYOR MUSUNUZ?

08 January 2024, Monday 14:08

Bilinmeyen  türde  çeşitli virüslerin kol gezdiği bu yılların,  özellikle soğuk günlerinde bağışıklık sistemini güçlü tutmak ayrıca önem kazanıyor. Bu anlamda antioksidanların bu sistemde  büyük rolü olduğunu biliyoruz. Önceki yazılarda da değinmeye özen gösterdiğim antioksidan besinler aslında içinde bulundurduğu güçlü ve çeşitli fitokimyasallar ile öncelikle kendini koruma özelliğine sahiptir. Bu koruyucu  bileşenler  bitkiye canlı  rengini verirken düzenli tüketimde sizin de  sağlığınızı korur.

 

Son yıllarda beslenme alışkanlıklarının değişmesi, hareketsiz bir toplum olmamız ve çeşitli kimyasallara maruz kalmamızla beraber hayati organımız olan karaciğer fonksiyonlarında  sıkça bozulmalar görülüyor. Dengeli ve fonksiyonel bir beslenme modeli ile karaciğerinize destek olmak isterseniz havuç, tup, kereviz, enginar,kırmızı lahana ve sarımsak gibi besinlerin yanı sıra karaciğere dostluğu ile bilinen Kırmızı Pancara sofralarınızda düzenli olarak yer verin.

 

Kırmızı Pancar içeriğindeki bol likopen ve C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminizi destekler. Bulundurduğu nitrat ile karaciğer için ideal bir besindir. Kandaki toksinlerin temizliği ve dolaşımını kolaylaştırması kan basıncını da düzenlemeye yardımcı olur.Pancara kırmızı rengini veren önemli ve etkili antioksidan olan betalain sayesinde  kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıklara karşı sizi koruyabilir. Betalain maddesi, hücre hasarını azaltabilme, sindirimi iyileştirebilme, cilt sağlığını iyileştirme gibi özelliklere de sahiptir. Bunların yanı sıra strese bağlı ruhsal bozukluklarda etkili olabileceği bildirilir. Elbette bu kadar değil; A, B6, B12, C, E, K vitaminleri ile fosfat ve potasyum gibi birçok minerali bünyesinde bulunduran pancar karaciğerinizi    güçlendirirken  kansere karşıda etkin bir koruma sağlar.

 

Kırmızı Pancarı tüketmenin çeşitli yolları vardır. Tatlımsı tadı olan bu güçlü besin buharda haşlanabileceği (15 dk.yı geçmeden) gibi fırında da ( 1 saati aşmadan) pişirilebilir. Turşu olarak fermente edilebilmenin yanında vitamin, mineral ve fitokimyasal bileşenlerinden maksimum  yarar  sağlayabilmek  için  çiğ haliyle salata yapılarak tüketilebilir.

 

Şifa ile kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.