Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2402.2
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62404.92$

KIŞ   AYLARINDA   VÜCUDUMUZA  KARŞI  SORUMLULUKLARIMIZ

14 November 2022, Monday 09:48

 

Kış mevsimi yaklaşırken ruh ve beden sağlımızı koruyabilmek için vücudumuza karşı  sorumluluklarımızı  bir kere daha gözden geçirelim. Kış aylarında  en çok karşımıza çıkan problemler, kilo alma, sık sık enfeksiyon geçirme, vücutta susuzluk ve depresif ruh hali olarak sıralayabiliriz.

Tahmin edeceğiniz üzere soğuk havaların etkisiyle  kapalı alanlarda kalma süresi uzuyor ve bu da beraberinde hareketsizliği getiriyor. Toplum olarak çok sevdiğimiz uzun kış gecelerinde  televizyon izlerken  çeşitli yiyecek ve içecek tüketimiyle birlikte mevsimden dolayı  yavaşlayan metabolizma  vücudumuzda  hiç anlamadan  kilo alımına ve yağlanmalara neden oluyor. Bunun için özellikle bu aylarda  kahvaltı öğününü atlamadan beslenmenize devam edin. Hızlıca hamur işleri yada kızartma gibi  besinler ile  yapılan kahvaltı yerine sindirimi daha  rahat  ve biyoyararlılığı  çok olan yumurta, peynir, tam buğday ekmeği, zeytinden oluşan besinler ile kahvaltınızı edin. Meyve, sebze ve kurubaklagiller gibi lifli yiyecekleri daha çok tüketerek  metabolizmanıza  destek olun. İştahınızı  kontrol  altında  tutabilmek  için  ise tarçın ve karanfil eklediğiniz yeşil çay, Ihlamur, adaçayı, nane-limon, zencefil gibi bitki çaylarını  tüketin.

Bağışıklık sistemini güçlü  tutup  sık  sık hastalanmamak için E ve C vitamini bakımından zengin  yeşil yapraklı sebzeleri, mandalina, kivi, portakal, greyfurt ve nar gibi meyveleri yeterince tüketin. Sofranızda sülfür içreği zengin olan karnabahar, lahana, brokoli gibi kış sebzelerine sıkça yer verin. Protein  kaynağı  olan  süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi besinler enfeksiyon geçirdiğiniz günlerde vücudunuzun toparlanması  açısından önemlidir. Bu nedenle yeterli tüketmeye özen gösterin.

 

Havalar soğudukça vücudumuz ısısının dengede kalmasını sağlayabilmek için sıvıya ihtiyaç duyar. Vücudun susuz kalması demek vücutta oluşan toksinlerin atılamaması ve önemli fonksiyonlarını yerine getirememesi anlamına gelir. Soğuk havalarda canınız çok istemeyecektir ancak metabolizmada dengenin bozulmaması için günde 2-2,5 lt kadar su tüketmeye çalışın.

Kış aylarında daha çok kendini gösteren depresyon vakalarının altında yatan bir sebep D vitamini eksikliği olabiliyor. Güneş ışınlarının azalmasına bir de sağlıksız beslenme eklenince yetersizliği kaçınılmaz olan bu vitaminin kandaki değerlerine  baktırıp  hekiminizden destek alın. Bir başka  neden omega3 yağlarından eksik beslenme olabiliyor. Bunun için haftada 2 kez balık tüketiminin yanı sıra bu yağlardan zengin ceviz ve keten tohumunu günlük beslenme planınıza ekleyin ki sizi depresyona karşı daha güçlü hale getirsin.

Metabolizmanıza   hız verip, mutluluk  hormonunuzu da  harekete geçirecek olan egzersizi de hayatınıza kattığınız keyifli bir yaşamınız olsun…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.