Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2402.2
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62404.92$

KIŞ   AYLARININ  FAVORİ  İÇECEĞİ SALEP  

06 January 2023, Friday 13:05

 

İçinde bulunduğumuz bu soğuk kış aylarında içimizi sıcacık yapan, içimi yumuşak ve lezzetli  olduğu   kadar vücuda faydası olan salebi biraz daha yakından tanıyalım…

Otsu bir bitki olan salep aslında orkide bitkisinin köklerindeki yumrulardan elde edilir. Toprak altında yetişen salep ülkemizde Ege, Akdeniz ve Marmara bölgeleri ile Toros dağlarının yüksek kesimlerinde üretilir. Hasat edildikten sonra 6 ay kadar kurumaya bırakılan bu yumrular bazı işlemlerden geçirilerek toz haline getirilir. Yetiştirilip işlenmesi oldukça zahmetli olan salep sahip olduğu hoş koku ve aroması nedeniyle süt ile pişirilerekkeyifli bir içecek olarak tüketilmesinin yanı sıra dondurma üretiminde de yaygın olarak kullanılır.

İçerken keyif  vermesiyle  beraber  vücudumuza  bir çok yararı da vardır. Salep içildiğinde sizi tok tutar. Bu  özelliğini  içerisinde  bulunan  glukomannan denen lif (kendinin neredeyse 100 katı suyu çekebilen )ve yapımında kullanılan süt (protein ve kalsiyum kaynağı) ile  gerçekleştirir. Dolayısıyla kilo kontrolü için planlanan beslenme  programlarında  ve  kan şekeri seviyelerini dengede tutmada iyi bir ara öğün alternatifidir. Özellikle tarçın ilavesi ile de açlık ataklarının önüne geçebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus salebin doğal olması, mümkünse evde kendinizin hazırlamış olmasıdır. Aksi takdirde bol şekerli (yüksek kalorili) bir sütlü içecek tüketmekten ileri gidemeyebilirsiniz.

Salebin kalbinizi de koruyabileceğini söylesek abartmış olmayız, çünkü glukomannan maddesinin bağırsaklarda kolesterol ve safra asitlerini bağlama yeteneği bulunur. Bu sayede kandaki kolesterol seviyelerinin düşmesinde etkindir. Bu etki kalp ve damar sağlığında koruyucu etki oluşturur.

Salep içtiğiniz gün yeterince su içtiyseniz bağırsaklarınızı  rahat  boşaltabilir, konstipasyonu (kabızlık) engellemiş olursunuz. Bu etki,  salepte   bulunan bir çeşit lif dediğimiz maddenin  su ile şişerek dışkı hacmini arttırmak suretiyle oluşur ve  Hemoroit tedavisinde güzel bir destektir. Aşırıya kaçmadan tüketildiğinde hastalıklarda koruyucu olarak bilenen salep; bronşit nedeniyle oluşan öksürüğü kesmekte yardımcı olur ve boğazı yumuşatır.

Sıcacık içildiğinde vücut ısınızı korumaya yardım eden salep aynı zamanda zihninize canlılık ve  dinçlik vererek hafızanızın da güçlenmesinde  destek olur. Bu kadar güzel özellikleri olan  içeceğin  gerçek yararlarından istifade etmek isterseniz  hazır olanı değil de   en doğal haliyle kendi mutfağınızdan  çıkmış olmasına dikkat  etmenizi tavsiye ederim.

Şifa ile kalın…


 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.