Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.68
  • ALTIN
    2398.9
  • BIST
    10362.75
  • BTC
    62356.36$

KOLESTEROL    VE   ÖZEL BESLENME TEDAVİSİ

02 January 2023, Monday 13:09

Toplumumuzda yüksekliği oldukça yaygın görülen fakat bazen de tam olarak ne olduğu anlaşılamayan kolesterol nedir? Neden oluşur ve özel bir beslenme şekli var mıdır? gibi soruların cevaplarına kısaca bakalım…

Kolesterol, aslında vücudumuzda bulunması gereken tadı ve kokusu bulunmayan lipit yani yağ yapısında olan bir maddedir. Vücudumuzda en çok kanda ve hücre zarlarında yer alır. Beslenme yolu ile alınabileceği gibi karaciğer başta olmak üzere bütün hücreler tarafından doğal olarakta üretilen kolesterole hücre zarlarının (testesteron, östrojen gibi hormonların yapısında) vitamin D üretiminde ve safra asidinin oluşumunda belirli bir miktarda ihtiyaç vardır. Ancak buna rağmen vücutta oluşan yüksek kolesterol seviyeleri vücuda zarar verir. 

Kan tetkiklerinde sıkça gördüğünüz HDL (iyi kolesterol olarak bilinir)  karaciğer ve dokulardaki kolesterolü toplayarak dışarı atılmasını, LDL ise (kötü kolesterol olarak bilinir) kan dolaşımı içinde kolesterolün taşınmasını sağlar. Dolayısıyla yüksek LDL seviyeleri damarlarda sertleşmeye veya kan damarlarında yağ birikimine ve bu birikimler sonucu kan akışının zorlanmasıyla    ciddi  sağlık  problemleri neden olabilir.

Yüksek kolesterolü engelleyebilmek için ise özel bir beslenme modeli ve bazı yaşam arzı değişikliklerine ihtiyacımız vardır. Bunun için ise özellikle kolesterolü yükselten; tereyağı, margarin, kuyruk yağı, iç yağı gibi katı yağlardan  ve hindistan cevizi yağı , palmiye yağından, tam yağlı süt, peynir, yoğurt, krema, krem şanti ve süt tozundan,yağda kızartılarak pişirilmiş et, tavuk, balık ve fastfood yiyeceklerden, hazır salata sosları ve mayonez, sakatatlar, sucuk, sosis, salam,  gibi şarküteri ürünlerinden, poğaça, açma, börek, kek ve kruvasan gibi unlu  mamüllerden  uzak durulmalıdır.

Beslenme programına kolesterolü düşüren; hem doyamamış yağ asidi bakımından hem de lif bakımından zengin besinler olan sıvı yağları (özellikle zeytinyağı) fındık, ceviz ve avakado gibi sağlıklı yağ kaynakları, ızgara yada haşlama olarak pişirilen tavuk, hindi balık gibi beyaz etler, kepekli undan yapılan ekmek, tam tahıllı ekmek, bulgur, makarna gibi tahıl ürünlerini, meyve ve sebzeler, kuru baklagiller, soya ve soya ürünleri daha çok eklenmelidir.

Kolesterol seviyelerinin kontrolünde beslenme biçiminde yapılan değişiklikler yetersiz olabilir. Hareketsiz bir yaşam kolesterol seviyelerini yükselttiği de bilinir. Bu nedenle  öncelikle  aşırı kilolarınız varsa onlardan kurtulup, egzersiz  yapmayı günlük yaşamınızda prensip haline getirip kilo korunmaya çalışılmalıdır.

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.