Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.28
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2405.2
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62553.73$

KÜFLENEN     BESİNLER   YENİR Mİ?

30 January 2023, Monday 10:26

Hepimizin evinde  ihtiyaçtan fazla aldığı ya da uygun koşullarda saklamadığı için  küflenen besinler vardır. Bu besinleri çoğu zaman ne yapacağımız konusunda kararsız kalırız. Yersem zararı olur mu ? Atmalı mıyım? gibi sorulara biraz açıklık getirelim.

Küflenen besinlerin  genellikle  israf olmasın düşüncesiyle  küflü kısmı kesilip kalan  kısmının tüketilmesi tercih edilir. Bu davranış ne kadar doğrudur dersiniz,  bu şekilde küf yememiş  olur muyuz?

Öncelikle küflü  besin tüketmenin vücuda olan zararlarından söz edelim. Bazı küf çeşitleri (Aspergillus, Penicillium ve Fusarium gibi) mikotoksinler denilen zehirli maddeler üretirler. Vücutta alerjik reaksiyonlara veya solunum problemlerine neden olmakla beraber özellikle aflatoksin adıyla bilinen   zehirli maddenin kansere yol açtığı düşünülür. Tarım ürünlerinde, üretim aşamasında ve depolama esnasında küfler tarafından doğal olarak üretilen  mikotoksinlerden  Aflatoksin, daha  çok mısır ve yer fıstığında bulunur.

Uzmanlara göre küf mantarlarının çoğu insan sağlığı için zararsız olsa da yenilmesi, nadir olarak  aşırı terleme, titreme, kas güçsüzlüğü, baş ağrısı, ateş ve kusma gibi belirtilerle ciddi bir hastalığı da yol açabilir.  Bir kere küflü besin yiyerek hastalanma riskiniz yoktur ancak küflerin ürettiği toksinlere uzun süre maruz kalırsanız risk oluşur.  Küfler pişirme sırasında yok olmazlar çünkü ısıya oldukça dayanıklıdırlar. Buzdolabı soğukluğunda hatta donma sıcaklığında bile aktivitelerini sürdürebilirler. Aynı zamanda tuzlu, şekerli ve asitli ortamlarda da yaşamlarını sürdürebildikleri için peynir, şarküteri ürünleri ve reçel gibi besinleriniz de küf oluşabilir.

Et ve et ürünleri, yoğurt, ekşi krema, yumuşak peynir, yumuşak meyve, sebzeler,ekmek, unlu mamuller, fıstık ezmesi, fındık, baklagil, salça, reçel ve jöle gibi besinleri küflenmişse yememeniz daha doğru olur. Özellikle reçel gibi besinlerinüzerini temizleyerek tüketmeniz  etrafta var olan sporların yayılmasına neden olabilir. Besin üzerinde çıplak gözle gördüğünüz renkli kısım küftür ancak bunlar aslında üremeyi ağlayan sporlardır  ve  küfün geri kalan kısmı besinin iç kısımlarına  doğru ilerleyen dalları ve kökleri gözle görülemez. Dolayısıyla farkında olmadan bir çok küf  mantarını  yemiş  olursunuz.

Havuç, lahana, dolmalık biber gibi nemi düşük sert meyve ve sebzeler, sert peynir çeşitlerinde durum farklıdır. Besinin etrafından en az 2,5-3 cm olacak şekilde ve bıçağın küflü kısma  değmesine   izin vermeden temizlenip besinin kalan kısmı tüketilebilir.

Şifa ile kalın...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.