Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2393.9
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61616.84$

KURBAN    BAYRAMINDA   SİNDİRİME  DİKKAT

07 July 2022, Thursday 16:34

Aile bireylerinin toplanıp buluştuğu, sevdiklerimizle keyifli geniş sofralarda bulunduğumuz bir kurban bayramı daha geldi. Yaşamın her gününde olduğu gibi bu özel günde de beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Yılda bir kez olması ve sevdiklerimizin de yanında olması nedeniyle  et tüketiminin yanı sıra tatlı, yaprak sarma  ve börek gibi besinlerinde tüketimi kontrolsüz olabiliyor. Bu durumdan en çok kronik hastalıkları olan ve yüksek risk grubunda bulunan çocuk ve yaşlı bireyler etkileniyor. Hiç bir risk grubunda olmasanız bile aşırı tüketim bayramda alınan faza kilolar ve vücut  yağlanmasıyla   etkisini  gösteriyor.

Özellikle kurban bayramı boyunca ve bayramdan sonraki  haftalarda  sık ve fazla miktarlarda kırmızı et tüketilmesi  kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, böbrek hastaları, hipertansiyon hastaları için riskli hale geliyor. Dolayısıyla bu güzel günlerin ardından sağlık sorunu yaşamamak için birkaç basit önlem almakta yarar var. Bunu yiyecek tercihlerinize, porsiyon miktarlarına ve yediklerinizde çeşitliliğe yani her besin grubundan besini dengeli tüketerek yapabilirsiniz.

Bunların yanı sıra   mide ve bağırsaklarınızda hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık ve uykusuzluk gibi sorunlar yaşamamak için yeni kesilmiş olan kurban etini hemen tüketmemeye çalışın. Normal bir etin sindirimi 4 saatte   gerçekleşirken   taze kesilmiş etin sindirimi 8 saati bulabiliyor. Bu nedenle etin 24 saat dinlendirilip tüketilmesi uygun olur. Bayram sabahlarında sindirimi kolay besinler  (yumurta, peynir,domates,salatalık,yeşillik,tam buğday ekmeği)sonraki öğünde tüketilebilecek  olan etli bir yemek için sindirim sistemimizi dinlendirmiş olur.Et yemeklerinin yanında limonlu bir yeşil salata,ayran,yoğurt tüketmek sindirimi kolaylaştıracaktır.  Yemeklerin yanında pirinç pilavı, makarna   yerine bulgur pilavı  yemek akıllıca yapılmış bir tercih olur. Akşam yemeklerinde sebze, kuru baklagil gibi bol posa içeren besinler tercih edilmelidir. Tatlı tercihlerimizi meyveli yada sütlü tatlılardan yana kullanıp gazlı içecekler uzak durulmalıdır.

Bayram ziyaretlerine giderken çok aç olmamak ikram tabağındaki yiyecekleri daha  doğru seçmemizi ve tüketim kontrolü sağlar. Siz de misafirlerinize  sarma, börek yerine  kuru meyve, çerez gibi hem tok tutan hem de hazmı kolay besinler ikram ederseniz sevdiklerinizin de  sindirim sistemini korumasına yardımcı olmuş olursunuz.

                                                           

   SAĞLIKLI, MUTLU   VE  HUZURLU   BAYRAM GEÇİRMENİZ DİLEKLERİMLE…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.