Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.68
  • ALTIN
    2401.7
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62254.22$

LEPTİN DİRENCİ KİLO VERMENİZE ENGEL  OLABİLİR !

21 June 2022, Tuesday 16:09

 

Bugüne kadar  kilo vermenize engel olabilecek bir çok neden  olduğunu okumuş yada duymuşsunuzdur. Bunların içinde belki de en aşina olduğunuz İnsülin direnci olabilir. Peki Leptin direnci hakkında neler  biliyorsunuz ?  Birazda bu konuda bilgi sahibi olalım…

Öncelikle Leptinin  vüdudumuzda yağ hormonlarından üretilen çok özel bir hormon olduğunu belirterek konuya başlayalım. Özel dedim çünkü bu hormon sayesinde yemek yerken doyduğumuzun bilgisini alırız ve iştahımız azalmaya başlar. Buradan da anlaşıldığı gibi temel olarak açlık ya da tokluğumuzu  yöneten  hormonumuzdur. Bize artık yemek yemene gerek yok doydun bilgisi verir. Bu bilgiyle vücut yeterli   enerji deposunun olduğunu bilir ve enerji üretmeye başlar. Leptin hormonu aynı zamanda beyin fonksiyonlarında ve bağışıklık sisteminde de etkindir.

Leptin direnci nedir?

Vücut yağ oranı yüksek kişilerde görülen bir durumdur. Yağ oranı yüksek olduğu için bu kişilerde daha çok  leptin  üretilir. Tıpkı insülin direncinde olduğu gibi gereğinden fazla üretilen leptini beyin artık algılamaz  ve  kişi hiçbir zaman doygunluk hissetmez. Bu direncin sonucu olarak daha fazla yemek istersiniz ve hep aç olmaktan şikayet edersiniz.Üstelik bu durumdan dolayı  vücudunuzda yeterince yağ olmadığı algısı oluşur ve  enerjiyi korumaya çalışır. Bu direnç bir döngü halini alır. Yağ kütlesi arttıkça leptin artar,tokluk hissi oluşmadığı için daha fazla yemek  yersiniz ve vücut yine yağ depolar.

Leptin  Direncini Kırmak Mümkün müdür ?

 

Uygulayacağınız birkaç yöntemle leptin seviyelerinizi düşürebilir ya da direnci  kırabilirsiniz. Bu direnç insülin seviyelerinizin devamlı  yüksek olasından kaynaklanıyor olabilir.

·         Bunun için; şeker  ve  şeker ilaveli  besin tüketimini bırakın.

·         İştahınızı   sürekli  tetikleyen işlenmiş ve paketlenmiş hazır ürünleri beslenmenizden çıkarın.

·         Fasulye, yulaf ve benzeri çözünür lif içeren besinlere beslenmenizde daha çok yer verin.

·         Farklı protein kaynaklarını(yumurta,süt ürünleri,et çeşitleri ve kurubaklagiller) tüketin.

·         Zeytinyağı, avokado, hindistancevizi, balık  gibi  sağlıklı yağları içeren kaynakları daha çok tüketin.

·         En az sekiz saat uyuyacak şekilde uykunuzu düzenleyin kaliteli uyumaya çalışın.

·         Günlük düzenli  egzersiz yaparak enerjinizi harcayın. Bu aynı zamanda vücudunuzun yağ yakımına destek olarak yağ oranınızı azaltmak suretiyle   leptin direncinizin kırılmasını sağlayacaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.