Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2396.0
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61225.1$

LİMON TUZU NE KADAR SAĞLIKLI?

03 February 2023, Friday 13:37

Meyve ve sebzelere ekşi tadını  doğal  olarak  veren sitrik asidin kimyasal olarak üretilen türü limon tuzu olarak bilinir. Renksiz ve kristal bir yapıda olan limon tuzu (sitrik asit: E330) bazı besinlerin tazeliğini koruması amacıyla kullanıldığı gibi temizlik maddelerinde de kullanım alanı vardır.

Genel olarak halk arasında limondan üretildiği düşünülen limon  tuzu  tamamen  kimyasal yollarla elde edilen bir asittir. Aslına bakarsanız yüzyıl öncesine kadar limon tuzu turunçgiller  ve limon suyundan üretilirmiş ancak bunun maliyetli olması  üretimi farklı yöne çevirmiş. Günümüzde ise bir mantar türü olan Aspegillus niger’ın şekerle beslendikten sonra ortaya çıkan kimyasal maddenin sülfirik asitle tepkimesinden limon tuzu elde ediliyor.

Limon tuzu, yiyeceklerin taze kalmasını sağlayan özelliğinden dolayı zeytin ve reçel gibi yiyeceklerin yapımında ve turşu kurmada çokça kullanılır. Şekerleme ve hazır içeceklerde de tat vermek ve korumak amacıyla kullanılan sitrik asit, ayrıca kireçlenen çaydanlıkların, su ısıtıcılarının  temizliğinde de  olarak kullanılır.

Peki limon tuzu sağlığı nasıl etkiler? Çeşitli alanlarda kullanılan bu ürün bir asit türü olduğu için aşırı tüketiminin vücut sağlığı açısından zararlı olabileceği bildirilir. Hatta bazı ülkelerde katkı maddesi olarak kullanımı yasaklanmıştır. Miktar olarak fazla alınırsa midede rahatsızlıklara neden olabilir. Ağız, boğaz ve mide yolunda yaralar oluşmasına neden olabileceği gibi hassas cilde sahip kişilerde de temas ile  allerjik reaksiyon oluşabilir. Aynı zamanda sıcak suyla etkileşiminde alerjik reaksiyonlara yol açabileceğinden dolayı solunum yollarının zarar görmemesi adına özellikle sıcak su içerisinde eritilen limon suyunun kesinlikle   koklanmaması önerilir. Bunların yanı sıra göz ile temasında acilen bir sağlık kurumuna başvurmakta yarar vardır.   

Sonuç   olarak  her türlü yiyeceğinizi evde hazırlayıp (turşuyu doğal fermente etmek  veya reçellere limon suyu ilave etmek gibi) doğal yollarla korumanın alternatiflerini aramak sağlığınız açısından en güvenli yoldur.

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.