Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.68
  • ALTIN
    2401.7
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62254.22$

LOHUSA  DÖNEMİNDE  SAĞLIK  VE  BESLENME  

14 July 2023, Friday 10:35

 

 

Heyecanlı bir 9 aylık bekleyiş ardından dünyaya gelen güzel  bebeğin  bakımının  başladığı  ilk 6-8  haftalık dönem  lohusalık dönemi  olarak bilinir. Bu dönemin bitmesiyle anne vücudunda meydana gelen değişimler gebelik öncesinde olduğu hale döner.  Bir canlı dünyaya  getiren   annenin  ve bakımından sorumlu olduğu, yeni bir ortama henüz alışmaya çalışan  bebeğin sağlığının korunması adına bu dönemde  ikisinin de iyi bir bakıma ihtiyacı vardır.

 

Dünyaya   gelen  küçük  misafire  annenin  ilk  ikramı  anne  sütüdür. Anne sütünün kaliteli, bol ve besleyici olabilmesi elbette anne sağlığı ile doğru orantılıdır. Lohusa döneminde her annenin sütünün yetip yetmeyeceği konusunda kaygı duyması normaldir. Üstelik bu dönemde anne enerji ve besin ögelerine gebelik döneminden daha fazla ihtiyaç duyar. Anne bu dönemde hem kendi gereksinimlerini alıp dengede kalabilmeli hem de süt üretimi için yeteri kadar enerji, protein, vitamin ve mineralleri alabilmelidir. Bunun için yeterli ve dengeli beslenme sağlıklı bir lohusalık dönemi geçirip verimli bir emziklilik döneminin devamını getirmek adına önemlidir.

 

Lohusa kadının beslenme programında günlük olarak; süt- yoğurt-ayran (2-3 bardak) sebze ve meyve grubu (5-6 porsiyon )tahıl grubu (5-8 porsiyon) et- yumurta ve protein grubu (3-4 porsiyon)  tüketmesi   mikro ve makro besin  ögeleri  gereksinimlerini  karşılar. Özellikle su gereksinimi   normalden fazla olduğu için mutlaka  2,5- 3 litrenin altında olmamalıdır. Burada önemle vurgulamak istediğim nokta su yerine başka şekerli içecek yada şerbetlerin içilerek sıvı ve enerji ihtiyacının karşılandığının yanılgısıdır. Unutmayın şeker boş bir enerji kaynağıdır, anne sütünü arttırmaz  ve hiç bir sıvı suyun muadili değildir. Bunlarla beraber fazla kafein alımı anne ve bebekte uyku problemlerine neden olabileceği için çay ve kahve tüketimi sınırlı olmalıdır. Gaz yapıcı besinlerin (brokoli, soğan, sarımsak, lahana, kurubaklagiller, kavun, erik, üzüm, mandalina, portakal ) tüketimine de dikkat etmek gerekir.

 

Lohusa  dönemine giren annenin iyi beslenmenin yanı sıra istirahat etmeye de ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca annenin hafif yürüyüşler yapması ruhsal ve bedensel sağlığının korunabilmesine destek olur.

 

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.