Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2395.7
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62264.85$

MADEN SUYU MU SODA MI ?

18 January 2022, Tuesday 12:48

Özellikle yaz aylarında serinlemek ya da çoğu kez yemeği fazla kaçırdığımızda midemizdeki hazmı kolaylaştırarak şişkinliğimizi gidermek için içmeyi tercih ettiğimiz maden suyu ya da soda arasında fark olduğunu hiç düşünmüş müydünüz?
Halk arasında maden suyu olarak bildiğimiz doğal mineralli su (doğal maden suyu) doğal bir mineral deposudur. Doğal maden suyu yer altı sularından elde edilmiş mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yeraltındaki çatlaklardan yeryüzüne doğru çıkar ve içerisinde; bikarbonat, sülfat, klorür, kalsiyum, magnezyum, florür, iyodür, demir, potasyum ve sodyum bulundurur. Soda ise içilebilir olan suya yapay mineraller ve karbondioksit gazı eklenerek  elde edilen yapay bir içecektir. Aslında ikisinin de midemizi rahatlama özelliği vardır ancak sodanın vücudumuzda başka bir işlevi yoktur.
Doğal maden suyu içerdiği mineraller sebebiyle oldukça kıymetli bir içecektir. Gençler, menopoz sonrası kadınlar ve yaşlılarda günlük kalsiyum gereksinimi karşılamada yardımcıdır. Spor esnasında oluşan yorgunluğu hızlıca giderir. Cildimizin ihtiyacı olan su ve mineralleri sağlayarak daha pürüzsüz bir görünüm sağlar. Kan ve idrardaki asit –baz dengesini korur.Tiroid fonksiyonlarını destekler. Kalp, as ve sinir sağlığımıza olumlu etkileri vardır. Obezite ile mücadelede de ayran ile karışımı oldukça hoş içimli ve tok tutucu bir alternatiftir. Bu faydaları içerdiği mineraller sayesinde göstermektedir.
Vücudumuz için bu kadar yararı olan maden suyunu tüketirken de dengeli olmak gerekmektedir. Amerika Obezite Birliği  sağlıklı bireyler için günlük maden suyu tüketimini 600 ml. olarak belirlemiştir. Farklı maden suları farklı mineral içeriğine sahip olabilir, bazılarında özellikle sodyum minerali yüksektir. Ülkemizde tuz tüketimi fazladır. Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları ve mide ülseri gibi hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Ayrıca fazla sodyum alımı idrarla kalsiyum atımını arttıracağı için kemik erimelerine sebebiyet verebilir. Eğer yüksek tansiyon  veya taşikardi gibi rahatsızlığınız var ise maden suyu içmeniz önerilmez. Maden suyunun içeriğindeki soda miktarını etiket üzerinden öğrenerek kontrolü sağlayabilirsiniz. Seçiminizi yaparken düşük sodyum, yüksek magnezyum ve kalsiyum içerikli olanları tercih etmelisiniz. 
Sonuç olarak iyi bir etiket okuyucusu olursanız maden suyu ile sodayı ayırt etmeniz mümkündür. Vücudumuz için çok faydası olmasına rağmen maden suyunun da aşırı tüketimi istemediğimiz sonuçlar doğurabilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.