Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2417.8
  • BIST
    10267.25
  • BTC
    61334.47$

Madencinin sesi duyulmalı

25 July 2022, Monday 13:10

Manisa'nın Soma İlçesi, ülkemizin en önemli linyit kömürü yataklarının bulunduğu bölgelerden biri. Halen onlarca ocakta 5 binden fazla insan maden işçisi olarak çalışıyor.

Maden işçiliği dünyanın en zor mesleklerinden biri. Ünlü Fransız yazar Emile Zola'nın 19. yüzyılda kaleme aldığı ve dünyanın en önemli romanlarından biri olarak kabul edilen Germinal'de maden işçiliğinin ne kadar zor olduğunu iliklerinize kadar hissedersiniz...

Yıllardır evlerine ekmek götürmek için kelle koltukta çalışan Somalı madenciler, son günlerde bir 'özelleştirme' girişimi nedeniyle bir hayli endişeli. Çünkü Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) bağlı Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) bünyesindeki Eynez Ocağı'nın bir bölümü, Kurban Bayramı öncesinde sürpriz şekilde özel bir şirkete  devredildi.

Bu durum neresinden bakarsanız bakın, maden işçilerinin  endişelerini haklı çıkarıyor. Çünkü devlet bünyesinde olan ocaklarda ilgili kurallara uyulurken, işçilerin hakları tam olarak verilmeye çalışılırken, özel sektör temsilcileri 'daha fazla kazanmak' uğruna işçiyi her anlamda ezebiliyor.

2014  yılında Soma'da 301 madencinin şehit düştüğü büyük facianın yaşandığı ocak bir özel şirkete aitti ve yapılan araştırmalarda gerekli bir çok kurala uyulmadığı ortaya çıkmıştı. Kamu yararını önceleyen devletle, kendi yararını önceleyen özel şirketlerin madencilik gibi hassas ve zor işlerde aynı hasssasiyeti göstermesi zor.

İşçiler bu düşünceyle Kurban Bayramı'ndan beridir söz konusu ocakta eylem yapıyor. Özelleştirme kararının geri alınmasını istiyorlar. Seslerini kimseye duyuramayınca da yürüyerek Ankara'ya gitmek için geçtiğimiz günlerde yola çıktılar. Yaklaşık 100 madenci,  Kırkağaç yakınlarında jandarma ekipleri tarafından durduruldu. Güvenlik gerekçesiyle yürüyüşlerine izin verilmiyor.

Bunun üzerine maden ocağındaki eylem devam ederken, yarı yolda durdurulan grup da bulundukları bölgede çadırlar kurup ayrı bir eyleme başladı.

Eylemdeki işçilerin ziyaretçileri yok değil ama hep muhalefet kanadından. En son önceki akşam saatlerinde CHP'liler Kırkağaç'daki madencileri ziyaret edip destek verdi. Manisa İl Başkanı Semih Balaban iktidara geldiklerinde özelleştirilen yerlerin tekrar kamulaştırılacağını söyledi.

Muhalefet için vaatte bulunmak kolay ama şu aşamada maden işçileri için  çok bir anlam ifade etmiyor. Asıl olarak iktidar temsilcilerinin yaşananları görmesi, tepkileri duyması ve işçilerle bir diyalog kurup bu işin olurunu ve olmazını konuşması lazım.

Özelleştirilme yapıldıysa neden yapıldı? Bu durum kamu yararınaysa neden ve nasıl yararına? İşçiler bu durumdan mağdur olmayacaklarsa bunun dayanakları nelerdir? Tüm bu soruların açığa kavuşması gerekir.

Ortada gerçekten bir mağduriyet varsa çözülmeli, eğer bir mağduriyet yoksa ve bazı sendikaların durumu suistimal etme durumu varsa bu da bilinmeli.

Bu aşamada en azından ilgili kurum ve kuruluşların konuyla ilgili olarak kamuoyunu aydınlatacak bir açıklama yapmaları gerekiyor...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.