Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2402.2
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62404.92$

MAGNEZYUM NEDİR? VÜCUTTA  NE İŞE YARAR ?

07 April 2022, Thursday 09:46

Magnezyum, vücudumuzda çok önemli fonksiyonları olan ve vücutta en bol bulunan 4. mineraldir. Vücudumuz bu minerali kendi kendine  üretemediği için besinler vasıtasıyla alırız. Yetersizliği görüldüğünde ise besin takviyesi şeklinde alınması gerekir. İnsan vücudundaki magnezyumun %60’ı kemik ve dişlerde, %39’u yumuşak dokularda, kalan %1’i ise kanda bulunur. Ancak beyin ve kalpte diğer organlarımıza nazaran daha yoğun bulunur.

Magnezyumun İşlevleri  Nelerdir?

 

·        Yanlış beslenme sonucu bozulan  kan düzeylerinin dengesini Magnezyum sağlar. Bu vücudumuzun iç dengesi için oldukça önemlidir.

·        Magnezyum, beyinde Kortizolu  dengeleyen en etkili mineraldir.

·        Mutluluk hormonunun dengede kalması için magnezyuma ihtiyaç vardır. Vücudumuzda yeterli miktarda   Magnezyum  varsa, depresyon ve kaygı bozukluğu  yaşanması ihtimali  azalır.

·        Vücudumuzda oluşan yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına katkı sağlayan da Magnezyum’dur.

·        Elektrolit dengesinin sağlanmasında,

·        Diş sağlığının korunmasında,

·        Kas fonksiyonlarının, enerji oluşum mekanizmalarının gerçekleşmesinde,

·        Hücre bölünmesinde önemli görevleri vardır. Hücreleri alüminyum, nikel, kadmiyum, cıva, kurşun gibi zararlı elementlerden koruyan Magnezyum, vücudumuzda  Kalsiyum ve Potasyumun işlevini artırır.

Bütün bu önemli fonksiyonların yerine getirilebilmesi için Magnezyumun düzenli olarak alınması ve vücuttaki rezervlerin doldurulması gerekir. Hipomagnezemi yani  Magnezyum eksikliğinde; Osteoporoz (kemik erimesi), Tip 2 diyabet, Hipoglisemi, Astım ataklarında meydana gelen şiddetlenme,Hipertansiyon, Depresyon,Kalp rahatsızlıkları, Huzursuz bacak sendromu,Solunum rahatsızlıkları, Migren semptomlarında artış gözlenmesi gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olur.

Magnezyum Kaynakları Nelerdir?

Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz, kuru kayısı, badem, karpuz, haşhaş tohumu, roka, şalgam, patlıcan, hurma, pırasa, kereviz, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, süt, yoğurt, kabuklu yemişler, muz, avokado, bitter çikolata, ay çekirdeği, susam, dil balığı, tam tahıl gevreği, sert  sular  bilinen   doğal magnezyum kaynaklarındandır. Bu besinleri ayırım yapmadan tüketmek gerekir. Besinleri hazırlama ve  işleme esnasında Magnezyum kaybı yaşanabileceği için yeteri kadar mineral almayabilirsiniz. Besinlerden yeteri kadar mineral alamadığınız durumlarda ise Magnezyum takviyesi almanız iyi olur. Ancak Magnezyumun çeşitli formları bulunduğu için ihtiyacınıza göre uygun olan formunu hekiminiz ile belirleyip   almalısınız.

 Unutmayın, diyete büyük miktarlarda takviye eklemek tehlikeli sonuçlar doğurabilir.  Magnezyum takviyelerinin de  bilinçsiz ve aşırı kullanımı toksik etki yapabilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.