Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2411.2
  • BIST
    10247.23
  • BTC
    61450.15$

Manisa depreme hazır mı?

28 February 2023, Tuesday 11:06

 

Bu sorunun cevabını Manisa'da yaşayan herkes merak ediyordur. Tıpkı deprem bölgesinde bulunan diğer illerde yaşayan tüm vatandaşlar gibi...

Manisa'nın depreme hazır olup olmadığı, olası şiddetli bir deprem için ne tür hazırlıklar yapıldığı yönünde herhangi bir yetkiliden herhangi bir açıklama duymadık. Oysa ki herkesin merak ettiği bu sorunun cevabını bilen birilerinin olması lazım.

Peki kim bilmeli, diye sorduğumuzda muhtemelen insanların çok büyük bölümü, "Bizi yönetmesi için seçtiğimiz yerel yöneticiler." diye cevap verecek.

Tam da bu noktada, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün önceki günkü açıklamaları merakımızı giderecek bazı noktalara ışık tutuyor.

Başkan Ergün, şiddetli bir depremde Manisa'nın yüzde 60-70 oranında yıkılabileceğini söyledi. Yani depreme hiç de hazırlıklı olmadığımızı dolaylı bir şekilde ama çarpıcı rakamlarla ifade etti.

Peki 1999 depreminden sonra, yani Türkiye'nin deprem gerçeğini yakın zamanda çarpıcı bir şekilde gördüğü tarihten itibaren Manisa'da kimler yerel yöneticilik yaptı ve bizler kimlere oy vererek canımızı da teslim ettik?

Hepsini saymaya gerek yok ancak Sayın Ergün, bu süreçte en uzun süre belediye başkanlığı yapan isim sanırım. Dolayısıyla bir deprem olduğunda ve Manisa'nın yüzde 70'i yıkıldığnıda,  tıpkı Hatay'da, Kahramanmaraş'ta, Adıyaman'da olduğu gibi belediye başkanları hedefe konmayacak mı?

2000 yılı öncesinde yapılan binaların sağlam olmadığını hepimiz tahmin ediyoruz. Sayın Ergün de aslında 'yüzde 70' derken, eski binalardan bahsediyor.

Ancak diyelim ki son 23 yılda yapılan tüm binalar kurallara uygun yapılmış olsun, belediyeler de bu konuda görevlerini tam olarak yerine getirmiş olsun. Peki 2000 yılından önce yapılan çürük binalar sonraki belediye yönetimlerini hiç ilgilendirmiyor mu?

Mesela bu güne kadar kaç binada depreme dayanıklılık testi yapıldı, kaçı güçlendirildi, kaçı gerekirse yıkıldı? "Bunlar belediyenin görevidir, değildir" demiyorum ancak en azından bunun bilinmesi, takip edilmesi, vatandaşların sağlam binalarda oturmasının sağlanması yerel yönetimlerin görev ve sorumluluk alanına giriyor olmalı.

Diğer yandan, daha üç yıl önce Manisa Fayı ile ilgili hazırlanan araştırma raporunda fay güzergahında kesinlikle bina yapılmaması, mevcut binaların da yıkılması gerektiği belirtiliyor. Fay hatlarının hangi mahallelerden, hangi sokaklardan, hangi binaların altından geçtiği MTA'nın sitesinde duruyor. İsteyen herkes bakabilir.

Peki fay hatlarında bulunan binalara ilişkin bir çalışma yapıldı mı? Sanmıyorum. Şu kadarını söyleyebilirim, o güzergahta son 3 yıl içerisinde bir sürü yeni bina yapıldı!

Konu neresinden bakarsanız bakın çok önemli ve maalesef deprem konusunda Türkiye'nin tüm illerinde olduğu gibi Manisa'da da ciddi bir hazırlık yok.

Şimdi Manisa'nın röntgeninin çekilmesi, yani binaların depreme dayanıklılığının ölçülmesi için kapsamlı bir çalışma başlatıldığı söyleniyor. Ancak "Bir iki yılda bitmez!" diye de not düşülüyor.

Peki bizim "Deprem bizi beklesin, hazırlıkları yapalım da ondan sonra gelsin" deme şansımız var mı?

Asrın felaketinden sonra bile depreme hazırlık konusunda hâlâ her birimiz bir şeyler yapmıyorsak, çırpınmıyorsak; depremde hayatını kaybeden, sakan kalan, mağdur olan her çocuğun günahı hepimizin boynunadır...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.