Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2416.4
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62463.58$

Manisa sokaklarında yürüyebiliyor musunuz?

23 July 2023, Sunday 11:00
Manisa sokaklarında yürüyebiliyor musunuz?

Manisa'da hava sıcaklıkları bir süredir 40 derecenin üzerinde seyrediyor. Gündüz saatlerinde mecbur kalmadıkça pek kimse dışarı çıkmıyor, havanın nisbeten daha serin olduğu akşam saatlerinde ise insanlar nefes almak için kendilerini sokaklara ve caddelere atıyor. Ama öteden beri Manisa'nın var olan bir sorunu, kendini bu anlarda fazlasıyla hissettiriyor: Yürüyecek kaldırım yok!
Manisa'nın altyapı sorunu, kendini en çok daracık yollar ve kaldırımlarla gösteriyor. Şehir öyle kötü planlanmış ki, merkezdeki sokakların genişliği 4-5 metre, kaldırımlar birçok yerde ya yok ya da yarım metreyi geçmiyor. Bir de özellikle bazı bölgelerde daracık kaldırımların ortasına sıralanan ağaçlar var ki, kaldırımdan yürümeyi imkansız hale getiriyor.
Cadde olarak nitelenen bölgelerde de durum pek farklı değil. Nisbeten biraz daha geniş kaldırımlar olsa da, esnafımız dükkandaki malın yarısını kapının önüne yığarak kaldırımları yine yürünemeyecek hale getiriyor.
Büyükşehir belediyesi, kaldırım işgali konusuna zaman zaman ciddi şekilde eğiliyor. Bu konuda yaptırımlar uygulanıyor ve belli bir mesafe kat ediliyor. Ancak bir süre sonra durum yine aynı.
Manisa'nın daha yürünebilir ve yaşanabilir kent olması için kapsamlı ve kalıcı projelere ihtiyaç var. Kentin merkezi bir anda yıkılıp yenisi yapılamayacağına göre, en azından "çarşı" olarak nitelenen bölgeler mümkün olduğunca trafikten arındırılıp büyük oranda veya tamamen yayalara ayrılabilir.
Manisa'da kentin neredeyse yüzde 80'ine yürüyerek en fazla yarım saatte ulaşılabilir. Kısa mesafeli yerlerde araç kullanmamak, kent trafiğini ciddi oranda rahatlatacağı gibi yürüme alanlarını genişletmeye de olanak sağlayacaktır.
Büyükşehir Belediyesinin kent merkezinde yürüme alanlarını genişletmesi için şehir içi trafiği azaltması, şehir içi trafiği azaltması için de daha cazip ve yoğun bir toplu ulaşım imkanı sağlaması gerekiyor.
Bir süredir yürütülen "prestij cadde" projelerinde tek yön trafik ve geniş kaldırım mantığının uygulandığını sevinerek görüyorum. Bu durum tüm çarşı bölgesinde uygulanır ve bunu destekleyici uygulamalar da devreye konursa yürüyecek kaldırım sorununda bir nebze de olsa mesafe alınmış olacağını düşünüyorum.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.