Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2397.6
  • BIST
    10238.26
  • BTC
    61448.69$

Manisa üniversite gençlerine neler sunuyor?

21 September 2022, Wednesday 17:19

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nin (MCBÜ) 50 bini aşkın öğrencisi kente akın etmeye başladı.

Kapasite olarak Türkiye'nin en kalabalık üniversitelerinden biri olan MCBÜ, öğrencilerinin büyük bölümüne kent merkezinde, bunların da büyük çoğunluğuna Muradiye Kampüsü'nde eğitim veriyor.

Öğrenci sayısından yola çıkarak bu yıl 10 bini aşkın gencin MCBÜ'de eğitime yeni başladığını, bunların büyük bölümünün de farklı illerden geldiğini söyleyebiliriz.

Üniversite deyince eğitim yanı sıra sosyal hayat, barınma, ulaşım gibi bir çok başlık da öne çıkıyor. Çünkü bu konulardaki gelişmişlik, bir kentin üniversite eğitimi konusundaki cazibesini de ortaya koyan temel etkenler.

Son yıllarda MCBÜ'nün bilimsel alanda büyük gelişmeler kat ettiğini söyleyebiliriz. Rektör Prof. Dr. Ahmet Ataç ve ekibinin bu konuda önemli gayretleri olduğunu biliyoruz. Ancak bir üniversitenin genel olarak itibarı, sadece eğitim kalitesiyle ölçülmüyor. O kentin siyasetçilerinin, yerel yöneticilerinin, işadamlarının ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte ortaya koyduğu çabayla üniversiteler değer kazanıyor.

MCBÜ'nün gençler için ne ifade ettiğini, nasıl bir üniversite imajına sahip olduğunu anlamak için sosyal medyada kısa bir araştırma yapmak yeterli. Birçok artısı olduğu gibi bazı eksilerinin de olduğu belirtiliyor.

Mesela, bazı öğrencilerin MCBÜ'yü 'İzmir'e yakın olduğu için' tercih etmesi sözkonusu. Kampüsün kent merkezine uzak olması, dahası kent merkezinden kopuk olması gibi eleştiriler mevcut . Kentteki imar sorunu ve beraberinde kiraların çok yüksek olması da üniversiteliler için bir başka handikap.

Barınma konusunda hem üniversite yönetiminin hem de devlet yurtlarını bünyesinde barındıran Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün ciddi çabaları var. Geçen yıl bir çok ilde barınma sorunu yaşanırken, Manisa'daki öğrencilir böyle bir sorunla karşılaşmadı. Bu konu başlı başına bir üniversite kenti için artı puan.

Öğrenciler için kısa vadede Manisa'ya bir İzmir cazibesi kazandırmak zor. En azından şehre deniz getiremeyiz! Ama tarım ve sanayinin en önemli kentlerinden biri olan Manisa, daha yaşanılabilir hale geldikçe üniversite öğrencileri için de cazip bir eğitim merkezine dönüşebilir.

Hiç olmazsa üniversite yönetimi ve yerel yönetimler bir araya gelip, sosyal aktivitelerden toplu ulaşıma kadar öğrencilere 'daha ucuz bir yaşam' imkanı sunabilir...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.