Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2395.3
  • BIST
    10234
  • BTC
    61378.81$

Manisa yaşanılabilir bir kent mi?

07 July 2023, Friday 09:56

ABD merkezli ünlü ekonomi dergisi Forbes, geçtiğimiz aylarda Türkiye'nin en yaşanabilir kentlerini sıraladı. 94 ayrı başlık altında yapılan incelemeye göre hazırlanan listede, Türkiye'nin yaşamak ve çalışmak için en ideal kenti İstanbul seçildi.

Mevcut ekonomik şartları göz önünde bulundurduğumuzda, ortalama ev kiralarının asgari ücretin üstünde olduğu İstanbul çoğumuz için "yaşanılamaz" bir yer olabilir ancak parası olan için en yüksek yaşam standartlarının megakentimizde olduğunu kabul etmeliyiz.

Manisa ise listenin 34. sırasında yer bulabilmiş. Tarihi ve kültürel yapısı ile sanayi ve tarım alanındaki gelişimini göz önünde bulundurduğumuzda bu sıranın çok geride olduğu açık.

Sık sık dile getirdiğimiz ama çözümü konusunda pek bir şey yapılmayan onca sorun, Manisa'yı yaşanılabilir ideal kent kimliğinden uzaklaştırıyor. Bunların başında imar sorunu geliyor. Sağlıklı konut yetersizliği nedeniyle Manisa'da çalışan binlerce kişinin her gün İzmir başta olmak üzere çevre il ve ilçelerden gelip gittiğini biliyoruz.

Hızla artan nüfusu, mevcut imar düzeninin yanı sıra diğer alt yapı unsurları da taşıyamıyor. Toplu ulaşım zayıf, ciddi bir trafik ve park sorunu var, cadde ve sokaklar dar, yeşil alan yetersiz. Sosyal belediyecilik alanında ciddi eksiklikler var...

Yanıbaşımızdaki İzmir en yaşanılabilir 3. kent olurken, Manisa neden kendine 34. sırada yer bulabiliyor? Mesela, İzmir'de bir öğrenci klimalı lüks otobüs ve metro ile yapılan toplu ulaşıma 3 TL öderken yazın en sıcak havalarda bile klimanın olmadığı Manisa'daki eski toplu taşıma otobüslerine 6,5 TL ödemek zorunda olduğu için olabilir mi?

Anadolu'nun neredeyse tüm kentlerinde devasa yeşil alanlar, büyük parklar, sayısız AVM'ler, trafiğe kapalı geniş alışveriş caddeleri, gençler ve çocuklar için nice sosyal mekanlar bulunurken, Manisa'da Atatürk Kentpark dışında neredeyse ailenizle yürüyüp dinleneceğiniz bir mekan yok.

Muhteşem bir turizm potansiyeli olan tarihi ve kültürümüzü ön plana çıkaramıyoruz, yanıbaşımızda nice efsaneye konu olan Spil Dağı'nı kullanamıyoruz, devasa sanayimizin kente istihdam dışında bir faydası olmuyor. Bir Mesir Festivalımız var, onu da 3 yıldır çeşitli gerekçelerle yapamıyoruz...

Manisa'nın her gün daha da yaşaması zor bir kent olmaya doğru gittiğini görmek için çok düşünmeye gerek yok. Tabloyu tersine çevirmek zor değil ama bu konuda bir çaba da görünmüyor...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.