Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.65
  • ALTIN
    2391.5
  • BIST
    10211.63
  • BTC
    61009.93$

Manisa’da deprem hazırlıkları başlıyor

06 March 2023, Monday 11:29

 

Yaklaşık 50 bine yakın vatandaşımızı kaybettiğimiz Kahramanmaraş merkezli depremler, bundan sonra yaşanacak depremler için gerekli önlemlerin alınmasına vesile olmazsa on binlerce insanımızı daha bu felaketlerde kaybedebiliriz.

Yaşanan felaketin sonuçları, 1999 Marmara depreminden gerekli dersleri çıkarmadığımızı ortaya koydu. İnşallah bir sonraki felakette, “Kahramanmaraş depremlerinden gerekli dersleri çıkarmışız” deriz.

Yaşanan depremin yaraları sarılmaya devam ederken, özellikle birinci derece deprem kuşağında yer alan bölgelerdeki insanların endişelerini ortadan kaldıracak çalışmaların da bir an önce hayata geçmesi gerekiyor.

Manisa Manşet Gazetesi olarak son iki yıl içerisinde deprem konusunda onlarca haber yaptık. Özellikle son felaketler sonrasında Manisa’nın ne kadar riskli bir bölgede olduğunu, mevcut şartlarda olası bir depremin sonuçlarını ve depreme karşı alınabilecek önlemleri defalarca yazdık.

Nihayet Büyükşehir Belediyesi’nden de bu konuda somut ve ciddi adımlar atılmaya başlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün “Şiddetli bir depremde mevcut binaların yüzde 70’e yakınının yıkılabileceği” tespitinden sonra, konunun ilgili ve sorumlu tarafları bir araya geldi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya ve ilçe belediyelerinin temsilcilerinin katılımıyla olası bir deprem öncesinde alınabilecek önlemler geçtiğimiz günlerde masaya yatırıldı. Toplantıda, MCBÜ ile Manisa Büyükşehir Belediyesi arasında yapılacak protokol ile Manisa’daki binaların denetimlerinin yapılacağı ve yapı stokunun kontrolünün sağlanacağı belirtildi.

Önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmaların değerlendirileceği bir çalıştay yapılacağını belirten Genel Sekreter Aytaç Yalçınkaya, “Zemin problemi olan alanlarımız neresi, üniversitesi hocalarımız sahada inceledikleri binalara puan verecekler. Yapım yılı, bulunduğu zemin, kaç katlı olduğu gibi kıstaslar var. Bunlara göre puanlama yapacaklar. Bunların sonunda deprem testi yapılmasını önerdikleri binaları belirleyecekler. Bununla ilgili de vatandaşlarımıza tebligat çıkartacağız. Bu inceleme için vatandaştan hiçbir suretle ücret alınmayacak” dedi.

Bu gelişme Manisa için çok önemli. İnşallah en kısa zamanda tüm binalar ciddi bir kontrolden geçer ve sağlam olmayanlar ivedi bir şekilde ya yıkılıp yenileri yapılır, ya da sağlamlaştırılır.

Manisa Manşet Gazetesi olarak vatandaşlarımızın en sağlam binalarda yaşamasının, olası bir depremin en az hasarla atlatılmasının takipçisi olacağız.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.