Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    34.74
  • ALTIN
    2397.0
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61500.104$

Manisa'da ev kiraları ne olacak?

01 March 2023, Wednesday 11:50

Son deprem felaketleri bize bir kez daha gösterdi ki millet olarak zor günde bir birimizin yardımına koşuyor, elimizden geleni yapıyoruz. Elimizde avucumuzda ne varsa paylaşıyoruz...

Ama maalesef sayıları az da olsa fırsatçı güruhunu da bir kez daha ortaya çıkardı bu felaketler. Her felaketi, her mağduriyeti şahsi menfaatleri için kullanan insanlar var ne yazık ki! Sayılarının az olduğunu umuyorum ama açıkçası bu konuda da endişeliyim!

Son 2 yıllık süreçte yaşanan yüksek enflasyon kiracıları mağdur etmesin diye bir kanun çıkmıştı. 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 arasında konut kiralarının yüzde 25'ten fazla artırılamayacağına ilişkin bir hüküm  kondu bu kanuna. (Gerçi gıda fiyatları yüzde 100'leri aşarken, kimse marketlerin fiyatlarına müdahale etmezken, ev sahiplerini böyle kısıtlamak ne kadar adil o ayrı bir konu.)

Bir yandan kiracı mağdur olmasın diye kanun çıkarken, diğer yandan Türkiye'de en çok mağdur olan insanlar kiracılar oldu. Ev sahiplerinin büyük kısmı çeşitli bahanelerle mevcut kiracılarına evlerinden çıkmalarını istedi. Kiracıların büyük bölümü de kanuni haklarını yeterince bilmedikleri için ya uygun fiyata oturdukları evlerinden çıktı, ya da yüzde 25'in çok üstünde artışlara razı olmak zorunda kaldı.

2 bin TL'den kiracı çıkan dairelere tekrar kiralık ilanı asıldı ama 8 bin TL'ye! Manisa gibi konut sıkıntısının hat safhada olduğu illerde ne yazık ki insanlar evleri bu şekilde tutmak zorunda kaldı ve kalıyor.

Hele de yaşanan son depremden sonra fiyatlar adeta çıldırdı. Bundan 3 ay önce Manisa'da yeni biten 1+1 evlere sahip bir sitede ev kiraları 3-4 bin liraydı. 15 Ocak 2023 tarihinde aynı sitedeki evlerin kirası ortalama 8 bin lira olarak gözüme çarptı. Dün aynı siteden yine bir kiralık ilanı gördüm: 14 bin lira!

Son iki haftadır depremzede insanlar Türkiye'nin her yanına dağılıp imkanları çerçevesinde ev arayınca, birçok ilde maalesef fiyatlarda bu şekilde anormal artışlar yaşandı.

Bu yaşanan nedir Allah aşkına! Hiç mi vicdan, merhamet kalmamış bu insanlarda. Karaborsacılık bu kadar mı işlemiş bazı insanların kanına. Yazık, çok yazık...

Bir de serbest piyasa iyi güzel ama ticari konulardaki ekstrem gelişmelere devlet eliyle makul sınırlamalar getirilmeli bence. Yani yüzde 100'lere yakın enflasyon ortamında ev  sahiplerine "En fazla yüzde 25 zam yapabilirsin" diye kanun çıkarmak hem anlamsız, hem adil değil. Kimse de bunu istemiyor zaten, sadece "Enflasyonun üzerinde zam yapılamaz" denilsin ve bu sıkı şekilde kontrol edilsin.

Aslında normalde kira artışları tüketici fiyat endeksine göre oluyordu. TÜFE'yi kimse aşamıyordu. Gayet de adil bir düzenlemeydi. Ne yazık ki 'yüzde 25' şartıyla kaş yapayım derken göz çıkarıldı. Bırakın yüzde 25'i, Manisa'da son bir yıldaki kira artış oranları yüzde 250'yi geçti!..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.