Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2402.2
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62404.92$

MANİSA’DA MÜZELER BÖLGESİ VAR

22 December 2023, Friday 16:32

Yıllar önce bir platformda,  ‘’Manisa’nın Müzelere İhtiyacı Var’’ başlıklı bir yazı kaleme almıştım.

Bu yazıyı epey bir zaman önce yazmıştım.

2017 yılıydı…

Orada Eskişehir örneğinden ilerleyerek Manisa’nın Eskişehir olabilmesi için imkanların seferber edilebileceğinden bahsederek bir anlatım ortaya koymuştum.

Şimdi geldiğimiz nokta itibariyle Eskişehir kadar insanların yoğun ilgi gösterdiği, takip ettiği bir şehir olmasak bile bahsettiğim tarihe göre oldukça iyiyiz.

O zamandan bu zamana neler oldu?

2017 yılından 2023 yılının son demlerine…

O yıllarda Manisa’ya gelen misafirleri gezdirebileceğimiz alan kısıtlıyken şimdi başlı başına bir Şehzadeler Park var. Şehzadeler Park içerisinde İstanbul, Erzurum, Sivas, Konya gibi medeniyetimizin yolbaşçısı şehirlerimize ait  güzide eserler MiniaTürk alanında sergileniyor. Biraz ilerisinde Manisa’da bulunan Osmanlı Şehzadelerini görürken, Masal Kahramanları Parkı’nda ise Marvel ve DC dünyasının karakterleri bizleri karşılıyor. Parkı esas gözbebeği noktalardan biri ise Diaromik Mesir Müzesi…

Bu müze Mesir’i şehirde tanıtan en iyi müze.

Sizi XVI.yüzyılın ortasına ışınladığı gibi, arka plandaki çizimin yer aldığı bölgenin ince detayları gayet sade ve hoş tasavvur edilmiş. Burası her ne kadar şehrin biraz dışında olsa bile gelen insanların doya doya gezmesiyle sonunda iyi hatıralarla ayrıldıkları bir yer…

Bir diğer müze ise Yunuspark bünyesinde yer alan Osmanlı Müzesi…

Yunusemre Belediyesi’nin Yunuspark adını verdiği bir kültür kompleksi olan bu bölgede bir İrfan Meclisi, bir aile restoranı, açık havada büstlerden müteşekkil Türk-İslam Medeniyeti Önder Şahsiyetler Müzesi,  El Sanatları Atölyesi ve bir konuk evinin olduğu bir bölge. Unutmadan, belediyenin kendi ürünlerini sattığı bir yerin de varlığından bahsetmem gerekir.

Osmanlı Müzesi, aslında tam bir sentez. İlk girişte Tasavvuf Odası bünyesinde Yunus Emre ile Tapduk Emre sizi karşılarken, yan tarafında geleneksel bir Türk evinden manzaralar görüyorsunuz. Çıktıktan sonra Kayı boyu tamgası ile elinde balta tutan ‘’Alp’’ görüyorsunuz. Geniş odaya girdiğinizde II.Murat’tan I.Ahmet’e değin şehrimizde bulunan padişahların heykellerini görüyorsunuz. Üst kata çıktığınızda ise Malatya, Balıkesir gibi illerden gelen Türk kadınlarının geleneksel giysileri sizi karşılıyor. Yukarıdaki odaların birinde Milli Mücadele kahramanları yer alırken, bir diğer odada Ayşe Hafsa Sultan ve Merkez Efendi’yi görüyoruz. Milli Mücadele Odası’nda ismini Manisalıların dahi -maalesef- pek bilmediği Parti Pehlivan ve İbrahim Ethem Akıncı’nın yanı sıra devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Gördesli Makbule gibi ulusal kahramanlarımızı görüyoruz.

Oğluna yemek yediren anne ve geniş oda içerisinde kaybolan bizler gerçekten eskiyi özlemiyor değiliz…

Yunuspark’a gelen kişiler gerçekten bu bölgeye dair büyük övgüler bırakıyor.

Yalnızca iki müzeden bahsettiğimi düşünsek bile o zamandan bu noktaya geldiğimiz noktada başka ilerlemeler de yok değil.

Fatih’ten bize kalan yadigar Fatih Kulesi, gün ışığına çıkarıldı. Yakın bir tarihte harika bir kültürel cazibe merkezi olarak göreceğimiz çok belli. Sabırsızlıkla bekliyoruz…

Bir diğer sabırsızlıkla beklediğimiz yer ise Manisa Müzesi…

Uzun yıllardan beri Manisalıların beklediği bu müze, yerel basının da ilgisini çeken bir konumda. Yalnızca yerel basının değil aynı zamanda ulusal basın dahi bu müzeyi haber yaptı. Ufak bir tarama ile görebilirsiniz.

Bunun yanı sıra Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin inşa ettiği ve yükselen kubbeleriyle ilgimize haiz olan, mimarlarının gayretini yakından takip ettiğim bir Milli Mücadele Müzesi var. Çanakkale Şehitleri Müzesi’nin hemen yanında yer alan bu müzede ise amaç misafirlerini Kurtuluş Savaşı yıllarına götürmek. Büyükşehir belediyesi, bu müze bünyesinde Kurtuluş Savaşı yıllarına ait olan eserleri halkımızdan bağışlanmasını da talep ediyor. Toplanan eserler ise müzede bağışçının ismiyle birlikte sergilenecek. Büyük Yunan Yangını’nın yarattığı tahribatı da gözler önüne koyacak olan müze, diğer bahsettiğimiz yerlere göre epey farklı olacak.

Bahsettiğimiz müzenin karşısında yer alacak olan Ahşap Sanatları Müzesi ise Yunusemre Belediyesi’nin inşa ettiği büyük kompleksin parçası olacak. Belediye binası, Saruhan Bey Camii, Mavi Çarşı, Gençlik Merkezi ve arkadaki bağlantı yoluyla oldukça canlı ve dinamik bölge olacağı kesin.

Akmescit Mahallesi ile Laleli Mahallelerinin kesiştiği, işlek Mimar Sinan Bulvarı’ndan geçen bir kişi vakit ayırdığı takdirde dört müzeyi rahatlıkla gezebilme fırsatı yakalayacak.

Zamanında yetersiz bulduğumuz müzeler yerine artık şehrin büyüyen yüzünde bir ‘’Müzeler Bölgesi’’nin yer alması şahsım ve memleketim adına büyük bir bahtiyarlık.

 

Unutmadan, Muradiye Külliyesi’nin bulunduğu bölgede yer alan eski Manisa Müzesi’nin de Yazma Eserler Müzesi olarak planlandığını duyduğumda da oldukça mutlu olmuştum.

 

Ez cümle…

Yukarıda bahsettiğim kurumlar ve idarecilerimizin, çalışanların emeklerine sağlık…

Farklı bir şehirden memleketimizi ziyarete gelen kişileri artık rahatlıkla müzeler bölgesinde ağırlayabileceğimiz günlere az kaldı. Bütün müzeler aktif bir hale geldikten sonra tam anlamıyla bir müzeler şehri olacağız.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.