Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2402.2
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62404.92$

Manisa'nın incisi

02 March 2023, Thursday 11:45

Herkese merhabalar!

Ülkemin hemen hemen her bölgesinden deprem haberleri ile karşılaşıyoruz. Bu durumu kabullenip yavaş yavaş iyileşmeye çalışıyoruz. Ve hepimiz bu iyileşme süreci için kendimize iyi gelen, iyi hissettiren işlerimiz ile meşgul olup pozitif kalmaya çalışıyoruz. Bende bana iyi gelen işim ile başladım. Mutfağımda olmak ora ile meşgul olmak bana her zaman iyi gelmiştir.

  Evet konu başlığından da anlaşılacağı gibi bugün Ege'nin incisi olan zeytinyağlı bir tarifim olacak. Zeytinyağı, yaprakları, ağacı ve tabi kendisi bir şifa kaynağı. Binlerce yıldır hekimler tarafından tavsiye ediliyor. Benimde tutkum, yemeklerde vazgeçilmezim. Zeytin, zeytinyağı derken geldik yerleştik mi memleketine. Akhisar için zeytinin başkenti diyorlar fakat henüz gidip görmedim. En kısa zamanda özellikle hasat zamanına gelmesini üretimini izlemeyi o kadar çok istiyorum ki. Kim bilir ilerleyen zamanlarda yazılarım  belki bu yönde olur.

 Edindiğim bilgilere göre Akhisar'ın sofralık zeytin üretimi yıllık 500 bin ton. Türkiye'nin tüketimi yıllık 400 bin ton. Yani sofralık zeytinde   Türkiye'nin tüm ihtiyacını karşılayacak durumdalar. Topraklarında ki 14 milyon zeytin ağacı ile ülkemizin en fazla zeytin ağacına sahip Akhisar'dan 95 ülkeye zeytin, 42 ülkeye zeytinyağı ihracatı gerçekleştiriliyor. Ama bir gerçek var ki zeytin ve zeytinyağı ülke çapında yeterince tüketilmiyor. Dünya ortalamalarının epey altında. Oysa zeytin ve zeytinyağı bizim milli ve yerli bir ürünümüz. Biz anne ve babalara bu konuda büyük görev düşüyor. Çocuklarımıza zeytin ve zeytinyağını sevdirmek. Yemeklerde kullanın emin olun ki diğer sıvı yağlarda litrelerce kullanarak yapacağınız yemeği, yarım litre zeytinyağı ile çok daha lezzetli hazırlayabilirsiniz. Şimdi tarifime geçelim.

Zeytinyağlı kuru dolma

Malzemeler:

20 -25 adet kuru patlıcan ve kuru biber

500 gr. Kıyma

2 su bardağı pirinç

1 adet büyük boy soğan (brunuaz doğranmış)

3 diş sarmısak (brunuaz doğranmış)

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

Yarım limon suyu

2 yemek kaşığı nar ekşisi

3/4 çay bardağı zeytinyağı

Tuz, karabiber, sumak, yenibahar, pul biber, nane

Üzeri için: sıcak su

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:

Kuru patlıcan ve biberleri sıcak suda haşlayalım. Yıkayıp suyunu süzdüğümüz pirincimizin üzerine soğan, sarmısak, kıyma, domates ve biber salçası, baharatlar, zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi ilave edip karıştıralım. Patlıcan ve biberleri iç malzeme ile doldurup tenceremize dizelim. Üzerine zeytinyağı ve üzerini geçecek kadar su ekleyip kısık ateşte 50- 55 dakika kadar pişirelim. Deneyecek olanlara afiyet olsun. Bir daha ki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıkla kalın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.