Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2400.1
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61430.25$

MANTAR    MEVSİMİ   GELDİ DİKKAT!

10 January 2024, Wednesday 00:00

 

 

Yeryüzünün   her bölgesinde (orman, çayır, çöller, kayalıklar) yetişebilen  ancak nemli ortamları daha çok seven mantarın dünyada milyonlarca çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerin bazıları zehirli olup asla tüketilemez, bazı çeşitleri de oldukça besleyici ve zararsız olup tüketilebilmektedir.

Mantarın  bolca  bulunduğu  bu  mevsimde  maalesef   bu besinden zehirlenme vakaları da artış göstermektedir. Bunun için bilinçli olmalı ve özellikle doğadan toplanarak satışa sunulan mantarları alırken ekstra özen gösterilmelidir. Mantar aslında besleyici bir yiyecektir. Özellikle protein bakımından zengin olması ve yağ bakımından ise fakirliği mantarı düşük kalorili ideal bir besin tercihi haline getirmektedir. Sinir sisteminin sağlıklı çalışmasını destekleyen B grubu (Riboflavin, Nisain yani B2 ve B3) vitaminlerinden zengin olup, hayvansal kaynaklarda bulunan B12 vitaminin sayılı bitkisel kaynakları arasında yer almaktadır. Potasyum, fosfor, selenyum, magnezyum, demir ve çinko gibi mineralleri de bünyesinde bulundurmaktadır ancak yetiştiği toprağın kalitesine göre bu minerallerin değeri değişmektedir. Bunların yanı sıra iyi bir lif ve beta glukan kaynağı olması tüketildiğinde daha uzun tokluk sağlamakta, bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve kan lipit seviyelerinin dengede kalmasına destek olmaktadır.

Bu kadar faydası olmasına karşılık mantarı çok sık ve fazla miktarda tüketmemek gerekmektedir. Aksi takdirde sindirim sorunları yaşanabilmektedir. Zehirli olabilme ihtimalinin her zaman bilincinde olarak mümkün olduğunca mantar türlerini çok iyi bilen kişilerin topladığı mantarları ya da emin değilseniz kültür mantarı tüketmeye özen gösterilmelidir. Zehirli olmasa bile uygun koşullarda saklanmayan, yanlış pişirme tekniği ile hazırlanan, uzun süre bekletilen veya aşırı miktarda tüketilen (haftada 200 gr.’ıgeçmemeli) mantar alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.

Mantar tüketiminden sonra vücudunuzda mide bulantısı, ishal, karın ağrısı, ateşlenme, terleme, ciltte kırmızı lekeler gibi değişik bulgular olursa zehirlenme riski olabilir, acilen bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Halüsinasyon görme,  yüksek tansiyon, baş ağrıları, önemli karaciğer hasarları bazı ağır zehirlenme vakalarında görülebilmektedir.

Maalesef bu dönemlerde zehirlenmelere bağlı  bazı can kayıpları da olabilmektedir. Dolayısıyla özellikle gebelik dönemindeki kadınların  büyük porsiyonlarda ve sık tüketmemesi uygun olur. Alerjen olması nedeniyle 3 yaşından küçük çocuklar da  tüketmemelidir. Bu bireylerin yanısıra karaciğer ve böbrek hastalıkları olan bireylerin de mantar tüketmemesi önerilmektedir.

 

Şifa ile kalın…

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.