Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2399.8
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61686.18$

Marketlerin hileleri bir bir engelleniyor 

05 March 2022, Saturday 09:55

Bir önceki ‘Marketlerin zam oyunlarına kalıcı çözüm bulunmalı’ başlıklı yazımda zincir marketlerin etiketlerde indirim yapmış gibi gösteren oyunlarını ele almıştım... 

Kısa bir süre önce hükümetin aldığı kararla bu oyunu bozacak adımı atması kamuoyunda olumlu bir şekilde karşılandı. 1 Mart itibariyle uygulanmaya başlayan karar doğrultusunda etiketlerde indirim öncesi ve indirimli fiyat birlikte olacak. İndirimler son 30 günün en düşük fiyatı üzerinden yapılacak. 

Bu alınan karar öncesinde zincir marketlerin birçok oyunu ile karşılaşmıştık. Bunlar içerisinde fiyatlarda aynı politika, indirim yapılıp gibi gösterip yüksek fiyatlardan satış gibi birçok oyun oynanmıştı. Son olarak ise yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülen KDV oranı etiketlere farklı bir oyunla yansımış. Öncesinde ürünlerin fiyatı yükseltilip daha sonrasında ise indirim yapılmıştı. 1 Mart itibariyle başlayan uygulama ile bu oyunlar geride kalacak diyebiliriz. 

Hükümet vatandaşını koruyacak hamleyi yaptı. Yakın zamanda yapılan denetimlerde oyunların bitmediğini gören hükümetin attığı adım takdirle karşılandı. Amaç fiyatları önce yükseltip sonra bunu indirim gibi gösterip tüketiciyi aldatmaya yönelik adımları engellemek… 

Özellikle meyve ve sebze gibi çabuk bozulabilen mallar yakın markajda. Bu ürünlere ilişkin etiketlerde indirim miktarı veya oranı hesaplanırken indirimli fiyattan bir önceki fiyat esas alınacak. Düzenleme ile ayrıca, etiket ve listelerde yer alan hususların Türkçe yazılması da artık zorunlu. Ve ambalajlı malın satış fiyatından ayrı olarak ambalajın teslimine ve iadesine ilişkin depozito bedeli varsa söz konusu bedelin tutarı da etiket ve listelerde bulunacak. 

İndirim öncesi ve indirimli fiyat birlikte yer alacak, tenzilat son 1 ayın en düşük değeri üzerinden yapılacak. Uygulama başladı ve bu kararın geç de olsa uygulanması oyunları bozdu. Daha önceden de belirttiğim gibi ceza değil kalıcı çözüm diye yazmıştım. Bu kalıcı bir çözüm olacaktır. Vatandaşın alım gücünü arttıracak her adım bu süreçte çok önemli. 

Bu süreçte farklı sektörlerde de oyunlar bitmeyecek veya farklı yollara başvurabilirler. Zor günlerden geçilen bu dönemde alım gücünü arttıracak ve yapılan oyunların bozulmasına yönelik adımlar geç kalınmadan atılması gerekiyor. Kalın Sağlıcakla. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.