Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2416.4
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62463.58$

Marketlerin zam oyunlarına kalıcı çözüm bulunmalı

26 February 2022, Saturday 10:17

 Cumhurbaşkanlığı kararıyla temel gıda ürünlerinde yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülen KDV oranı etiketlere farklı bir oyunla yansıdı. Hükümetin getirdiği indirim öncesi bir çok ürüne önceden zam yapan zincir marketler vatandaşın cebine yine göz dikmiş oldu. Daha önce de benzeri yöntemlerden dolayı cezalar alan bu marketlere yönelik denetimler devam etse de buna kalıcı bir çözüm gerekiyor.

Temel gıdada KDV yüzde 8'den yüzde 1'e düşürüldü.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu karardan sonra, ters adımlar atanlara cezai işlemler yapılacağının uyarısını da vermişti.

Vatandaş bu karar karşısında kısmen de olsa rahat edeceğini düşüncesindeydi. Fakat daha önce fiyat oyunuyla karşımıza çıkan zincir marketler yine benzeri bir yönteme başvurdu.

Vatandaşın ucuz diye tercih ettiği bu marketlerin KDV indirimi öncesi zam yaptığı görüldü.  Bu işlemi rahatlıkla yapan marketlerde özellikle en çok sosyal medyada yumurta fiyatlarındaki oyun tepki çekmişti.

Hükümetin vatandaşın alım gücünü arttırmaya yönelik bu politikası piyasayı elinde tutan marketlerin oyunuyla ilk aşamada işe yaramamış oldu.

Hükümetin yine kararıyla illerdeki yetkili kurumlara bağlı ekipler etiket ve KDV denetimleri yaptı.

Bu denetimlerde KDV indirimi yapılıp yapılmadığı, etiket fiyatının kasa ile aynı olup olmadığı, son kullanım tarihi, ürün fiyatlarının karşılaştırılmasına bakıldı.

Bu kurallara uymayanlara cezai işlerler yapıldı.

Bu cezalar vatandaşın tepkisini de haklı çıkartan bir gösterge oldu.

Bu oyunları da bozuldu…

Ama!

Cezalar verilmesine veriliyor peki değişen ne oluyor?

Daha önce aynı fiyat politikası ile vatandaşı kandırmaya çalışan bu marketler yakın zamanda doların yüksekliğini de bahane ederek  doların inmesine rağmen fiyatlarda bir türlü gerçek indirime gitmemişti.

İndirim yapıldığı zaman kuruş, zam yapıldığında ise yüksek fiyatları kullanan bu marketlere karşı bir karar alınması lazım.

Bunların fiyat politikasını belirleyen bir denetim mekanizması olması gerekiyor.  Bu cezalar milyonlarca kazanan bu marketleri etkilemez. Sadece uyarı gibi gelir. Yapılması gereken bu ve benzeri oyunların önüne geçmek.  Kalın Sağlıcakla

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.