Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2394.2
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62342.54$

MAYA    İNTOLERANSI  KİLO  ALMANIZIN  SEBEBİ  OLABİLİR 

19 May 2022, Thursday 14:59

Özellikle fırıncılık sekterönde ekmek ve  bir çok unlu mamülün üretiminde kullanılan maya, hamurun kabarmasını ve sonrasında yumuşaklığını korumasını sağlar. Aslında çeşitli türleri olan mayanın en çok kullanılanı ve bilineni  Saccharomyces cerevisiae  isimli fırıncı mayasıdır. Bu maya fırıncılık ürünleri haricinde   alkollü  içki (bira,şarap vb.) fermantasyonunda da  kullanılıyor.

Bilimsel araştırmalar  batı toplumlarında   Saccharomyces cerevisiae’ın  fırıncılık ürünlerinde, fermente besin üretiminde  ve hatta multivitamin preperatlarında bu kadar çok kullanılıyor olmasının sonucu   bu maya türüne fazla maruziyetten bir intolerans  geliştiğini  gösteriyor. Maya hassasiyetine karşı literatürde çalışmalar az olmasına rağmen, klinik vakalarda bu maruziyetin kalkması  ya da azalması  durumunda semptomlarında azaldığı  gözlemleniyor.

Mayaya karşı  intolerans gelişmiş bireylerde bağırsaklarda besin sindirilemiyor ve ağrı, şişkinlik, ciltte egzama, sedef, üritiker, döküntü gibi rahatsızlıklar, baş ağrısı, migren, endişe ve depresyon, eklem ağrıları, yorgunluk, solunum güçlüğü  ve bir türlü sebebini bulamadığınız diğer besin intoleranslarında da olduğu gibi kilo alma  problemleri görülebiliyor.Doğru  tanı için  ancak kişiye uygun testler yapılarak tespit edilebiliyor.

Aslına bakarsanız maya aynı zamanda iyi bir B vitamini kaynağıdır. Bununla birlikte içerdiği minerallerde ( potasyum, çinko ve magnezyum) oldukça kıymetlidir. Dolayısıyla yapılan testler sonucu maya içeren besinleri hayatınızdan çıkarmanız gerekiyorsa   diğer kaynakları (et, balık,yumurta, tam tahıllar, kuru yemişler, koyu yeşil yapraklı sebzeleri)günlük yeteri kadar tüketmelisiniz.

Yaygın olarak  tüketilen ve maya içerebilecek besinler; ekmek,  pastalar, hamur işleri, pizza,  süt ürünleri(ayran, yoğurt, olgunlaştırılmış peynir) bira,  mısır gevreği, çeşniler çeşitli meyveler (özellikle koyu renk kabuklu),üzüm ve hurma gibi kuru meyveler (kabuklarında doğal olarak bulunur) mantarlar, soslar, baharat karışımları, et suyu veya et suyu tabletleridir. Bu besinleri hayatımdan nasıl çıkarırım yada yerine ne yemeliyim diye düşünebilirsiniz. Bu korktuğunuz kadar zor değil…

Ekmek tüketimini sevenlerdenseniz tamamen ekşi mayadan yapılmış olanları tercih edebilirsiniz. Ancak paketli ekmek yada başka ürün tüketiyorsanız iyi bir etiket okuyucusu olmalısınız. Hamur işlerinizde maya yerine kabartma tozu ya da karbonat kullanabilirsiniz. Krepler, lavaşlar, tortillalar mayasız ekmek yerine tüketilebilecek  güzel alternatiflerdir. Süt ürünlerinden ise lor peyniri  ya da ricotta gibi mayasız yapılan ürünleri  tüketebilirsiniz.

Bütün bunlarla birlikte maya alerjisi ile maya intoleransının farklı şeyler olduğu unutulmamalıdır. Besin  alerjierinde durum farklıdır  ve  vücut  yiyecekleri yabancı bir madde olarak algılar  şiddetli semptomlar ortaya çıkarabilir.

Yediklerinizin vücudunuza  şifa vermesi dileklerimle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.